inapoi la unica.ro

Rata

Retete cu rata

Carnea de raţă este considerată o carne „albă”, chiar dacă este mai închisă la culoare decât cea de pui sau curcan. Totuşi, o friptură cu carne de raţă este sănătoasă datorită grăsimilor conţinute. Din totalul grăsimilor, doar 35% sunt saturate, 50% sunt mononesaturate, iar restul sunt polinesaturate (inclusiv omega 3 şi omega 6). Astfel, grăsimea de raţă seamănă mai mult cu uleiurile vegetale decât cu untul sau alte grăsimi de origine animală.

Totuşi, dacă eşti la dietă ar fi mai bine să eviţi reţetele cu carne de raţă. Fiind o pasăre de apă, raţa are sub piele un strat de grăsime cu rol de izolare, deci este mai grasă decât păsările de uscat. Într-adevăr, mare parte din aceste grasimi sunt sănătoase, însă au multe calorii. Pentru o friptură de raţă mai săracă în calorii, ai grija să îndepărtezi pielea şi stratul de grăsime.

Lăsând la o parte aspectul caloriilor, carnea de raţă este bogată în proteine, săracă în carbohidraţi şi conţine atât minerale, cât şi vitamine.

Pentru reţetele cu carne de raţă se folosesc în general pieptul şi pulpele, cu menţiunea că pulpele sunt mai închise la culoare şi mai grase.

Carnea de raţă apare în aproape toate bucătăriile lumii, fiecare ţară având reţetele sale tradiţionale cu acest tip de carne. Francezii sunt cunoscuţi pentru reţeta de raţă cu portocală şs delicioasele reţetele de foie gras, un pateu de ficat care se poate prepara din gâscă, dar şi din raţă.

În China se mănâncă adesea raţă Peking, o reţetă veche de pe vremea dinastiei Yuan, care foloseşte mai mult pielea şi mai puţin carnea de raţă. Este un fel de mâncare ce nu lipseşte din meniul restaurantelor de lux, indiferent de ţară.
Iar noi savurăm, după cum se ştie, raţa pe varză, o reţetă românească pe care orice gospodină pricepută o cunoaşte.
Dacă vrei să obţii totuşi o reţetă exotică, dar uşor de preparat, combină carnea de raţă cu fructe sau alte ingrediente dulci. Este o alternativă la fripturile clasice pe care numai carnea de raţă o permite datorită aromei sale deosebite.

Dacă alegi să încerci o astfel de reteta cu raţă, ţine cont că acest tip de carne trebuie bine gătită. Pentru a verifica dacă friptura e gata, înfinge o furculiţă în carne. Furculiţa trebuie să intre uşor, iar sucul care curge trebuie să fie incolor, şi nu rozaliu. De asemenea, înainte să pui carnea pe foc este bine să înţepi pielea din loc în loc cu o furculiţă, ca să se poată scurge grăsimea.

Raţă umplută

Raţă umplută cu ciuperci – un fel special pentru zile de sărbătoare şi nu numai. Iată reţeta: 1.   Se curăţă raţa, se spală foarte bine, după care se asezonează cu sare şi piper. 2.   Se pune la fiert orezul în apă cu sare, iar într-o altă cratiţă se pun măruntaiele la fiert. 3.   Între timp, […]

Raţă lăcuită

Raţa, o carne nu foarte des întâlnită în bucătăriile gospodinelor, pentru că este destul de pretenţioasă. Dar la ocazii speciale, cei dragi se vor bucura de raţa ta lăcuită: 1. Raţa bine pârlita si curaţata, se cufunda 30 de secunde în apa clocotita, se scoate, se trece pe sub un jet de apa rece si […]

Piept de raţă cu sos

Carnea de raţă este delicioasă şi are mai puţine substanţe chimice decât puiul. Uite cum poţi prepara piept de raţă cu sos! 1. Pieptul se pune la fiert în apă rece cu sare şi legumele de supă. Se spumează şi se lasă la fiert aproximativ 60 de minute, în funcţie de carne. 2. Odată pieptul […]

Raţă cu portocale

Poate că sună exotic, însă gustul este inedit şi reţeta este uşor de preparat. Ţi-ai găti raţă cu portocale? 1. Se prăjeşte carnea fără grăsime şi, după ce s-a colorat uniform, se ia de pe foc. 2. Se înlătură grăsimea lăsată şi, în acelaşi vas, se pun ceapa tăiată rondele şi feliile de portocală. Se pun zahărul, oţetul şi se […]

Raţă cu legume fierte

1. Se taie raţa pe jumătate, se spală, se pârleşte câteva minute, apoi se trece printr-un jet de apă şi se lasă să se scurgă. 2. Bucăţile de raţă şi se ung cu unt pe toată suprafaţa. Se condimentează cu sare, piper şi un praf de şofran şi se călesc în tigaie. Se stropesc cu […]

Rață cu sos de portocale

1. Se ia pieptul de raţă, se curăţă şi se spală în 2-3 jeturi de apă rece. Se crestează uniform astfel încât să se pătrundă şi să dea şi un aspect plăcut preparatului. Se unge cu unt pe toată suprafaţa şi se condimentează cu piperul roşu şi negru măcinat. 2. Se stropeşte apoi cu vinul […]

Raţă la cuptor cu varză roşie

1. Raţa se curăţă, se spală şi se usucă. Se condimentează cu sare, piper şi o linguriţă de muştar. Se pune la rece şi se lasă la macerat 30 minute. 2. Merele se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se călesc în unt, apoi se adaugă morcovul şi prazul tocate mărunt. Se stinge cu […]

Friptură de raţă cu praz

1. Carnea se curăţă, se spală, se taie şi se dă cu un praf de piper. Bucăţile de carne se prăjesc într-o tigaie încinsă cu ulei, apoi se adaugă ţelina tăiată cubuleţe. Se sting cu vin îndoit cu apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 30-40 minute. 2. Când carnea este bine fiartă, se adaugă […]

Raţă cu portocale

1. Cuptorul se încălzeşte. Într-o tigaie se încinge uleiul şi se prăjesc ceapa, usturoiul şi ardeiul iute timp de 5 minute. Se ia de pe foc şi se amestecă cu celelalte ingrediente pentru aromat. 2. Această compoziţie se introduce în raţă, prin zona gâtului, apoi se acoperă cu piele şi se coase. Ce rămâne poate […]

Raţă umplută, cu sos de portocale

1. Raţa se spală şi se curăţă în interior. Pulpele, aripile şi gâtul se taie. Se presară cu sare şi piper pe deasupra şi prin interior şi se lasă la scurs. Ficăţeii de pui şi de raţă se spală bine şi se lasă să se scurgă câteva minute. Se dezosează pulpe­le de raţă, iar carnea […]

12
rss

Trucurile voastre culinare

  • Adaugă o linguriţă de bicarbonat peste carne şi această va fi fragedă după preparare

    Trimis de: Denisa Decebal
  • Albuşul se spumează mai bine şi mai repede dacă este ţinut la rece şi dacă nu trece nici un pic de gălbenuş

    Trimis de: Ana-Maria Tiru
  • Adaugă sare peste peşte cu 10-15 minute înainte de a-l praji sau pune pe grătar

    Trimis de: Daniela Stancu
  • Pune în compoziţia glazurilor o lingură de iaurt, pentru că aceasta să nu plesnească când se răceşete

    Trimis de: Alina Petreanu
  • Atunci când e necesar să adaugi apa în mâncare este indicat să foloseşti apă fierbinte

    Trimis de: Erika
19 trucuri
  • Ce îţi place să mănânci la desert?

    vezi rezultatele
    Loading ... Loading ...