Brânză de vaci făcută în casă

Ingrediente

  • lapte
Ustensile necesare
  • Oală curată
  • Lingură de lemn
  • Pânză de casă țesută rar, cusută în formă de cornet

Preparare

Rețeta de mai jos a fost scrisă la data de 14 februarie 1939, de o elevă de clasa a III-a, pentru cursul de Gospodărie. După ani și ani, eleva a devenit profesoară de matematică, iar printre elevii dragi dânsei s-a numărat și mama mea, căreia i-a lăsat acest caiet atât, atât de prețios acum pentru noi și pentru toți cei care au bucuria și privilegiul să arunce un ochi asupra lui. El este cu atât mai valoros datorită ființei minunate care l-a redactat și care, din păcate, nu mai este printre noi de ceva timp. Vă împărtășim, cu drag și cu emoție, frânturi din “caietul de gospodărie aparținând elevei Elena D. Ionescu-Mărgărit, clasa a III-a”.

12666515_10208481707861543_1606900309_n

 

 


Se mulge laptele, se strecoară, se pune într-o oală curată la o temperatură de 20 de grade Celsius. După 12-24 de ore (vara) sau 36 (iarna), laptele s-a închegat și smântâna s-a ridicat la suprafață. Aceasta se ridică cu o lingură de lemn iar chișleagul se așează pe colțul mașinei iarna, iar vara e de ajuns căldura soarelui.

12647962_10208481707701539_1948082537_n

Se amestecă cu o lingură de lemn și tot conținutul se varsă într-o pânză de casă țesută rar, cusută în formă de cornet, se atârnă într-un cui și se lasă 5-6 ore să se scurgă tot zerul. Astfel se obține o brânză moale untoasă. Mulți lasă și smântâna, în acest caz brânza e mai untoasă.

12698854_10208481721621887_925053131_o

 

Foto mare articol: 123rf

Rețete care folosesc brânza de vaci:

Plăcintă cu brânză de vaci

Cremă de brânză

Turtiţe ruseşti Vatrushka cu brânză

Notă: Chișleag= lapte prins, lapte acru, iaurt.

ELLE.ro
Unica.ro
AVANTAJE.RO – GASTRO
Sfatul medicului
Libertatea.ro
Glamour.ro
Lasa un comentariu