Colac moldovenesc

Colac moldovenesc

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • coaja de la o lămâie verde
  • 2 pliculete zahăr vanilat
  • 450 ml lapte
  • 50 g drojdie uscată
  • 8 linguri zahăr
  • 1 lingurita sare
  • 50 ml ulei de floarea- soarelui
  • 200 g unt
  • 4 ouă
  • 1 kg făină
  • 1 esență de rom
Pentru umplutura de nucă
  • 350 g nucă măcinată
  • 200 g zahăr
  • coajă de lămâie și de portocală
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 150 ml lapte dulce
Pentru umplutura de mac
  • 300 g mac
  • 200 g zahăr
  • 150 ml lapte
  • 1 plic zahăr vanilat
Pentru umplutura de brânză dulce
  • 500 g brânză dulce
  • 200 g stafide
  • 2 ouă
  • 200 g zahăr
  • coajă de lămâie
  • gălbenuș pentru uns
  • unt pentru tapetat tăvile

Mod De Preparare

1. Se înmoaie drojdia în 100 ml lapte călduţ şi se amestecă cu 1-2 linguri de zahăr. Se lasă la dospit 10-15 minute.
2. Separat, se cerne făina într-un bol şi se lasă să stea la căldură. Untul şi uleiul se încălzesc la foc mic.
3. Se pregătesc într-un bol mirodeniile iar ouăle se bat cu sarea. Drojdia dospită se toarnă peste făină, se adaugă ouăle bătute, zahărul, mirodeniile şi laptele. Se amestecă toate ingredientele şi se obţine un aluat.
4. Se toarnă grăsimea călduţă puţin câte puţin şi, practic, din acest moment, începe frământarea timp de o oră. După ce s-a încorporat grăsimea, aluatul capătă un aspect pufos şi se lasă la crescut o oră.
5. Între timp, se prepară umpluturile. Se pun în boluri diferite şi se amestecă ingredientele de la fiecare în parte. Se obţin trei creme aromate. După ce a crescut aluatul, se scoate, se împarte în 6 bucăţi, se întinde fiecare bucată şi se umple cu crema diferită. Se împletesc câte trei pentru fiecare colac. Se aranjează în formele unse şi se mai lasă 30-40 de minute să crească. Se ung cu gălbenuş şi se coc la foc potrivit.

Evaluează
1star1star1stargraygray 3 / 5 - 1 vot
Alte rețete