Cozonac cu umplutură de mac

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: 30 min
  • Timp de gatire: 30 min
  • Gata in: 60 min

Ingrediente

  • 400 g făină
  • 60 g unt
  • 50 g zahăr
  • 1 cub de drojdie de bere
  • 1 ou
  • 1 gălbenuş
  • 125 ml lapte călduţ
  • 2 linguri coajă rasă de lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • sare
Pentru umplutură
  • 200 g mac
  • 100 g zahăr
  • 150 ml lapte
  • 1 lingurita unt
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 lingura coajă rasă de lămâie

Mod De Preparare

1. Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se dizolvă în laptele călduţ. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se lasă la crescut, într-un loc cald, 10 minute.

2. Între timp, oul şi gălbenuşul se bat cu restul de zahăr şi un praf de sare, iar untul se înmoaie.

3. În făina cernută se toarnă maiaua crescută, laptele călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie şi compoziţia de ou. Se amestecă până se înglobează toată făina, apoi se adaugă câte puţin unt înmuiat şi se frământă până se obţine un aluat omogen, ce se desprinde uşor de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, până îşi dublează volumul, aproximativ o jumătate de oră.

4. Pentru umplutură, se amestecă macul spălat, laptele, untul şi zahărul şi se fierb până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă vanilie şi coajă de lămâie şi se lasă la răcit.

5. Aluatul crescut se întinde în două foi groase de 1 cm, care se ung cu mac, se rulează şi se împletesc. Se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se lasă din nou la dospit, jumătate de oră. Se unge cozonacul cu ou şi se coace în cuptorul bine încins, 35-40 de minute.

ELLE.ro
Unica.ro
AVANTAJE.RO – GASTRO
Sfatul medicului
Libertatea.ro
Glamour.ro
Lasa un comentariu