Sarmale

Ingrediente

  • 3 verze de cca 750g fiecare
  • 1kg carne tocata de porc
  • 125g orez
  • 3 cepe
  • 3 rosii
  • 1 pliculet sare de lamaie
  • sare, piper, boia dulce dupa gust
  • o legatura de marar uscat
  • 3 foi de dafin
  • ulei

Preparare

Nu există Crăciun fără sarmale!

 

Ceapa se curata, se toaca marunt si se pune la calit in ulei. Cand ceapa devine sticloasa se adauga o lingurita de boia dulce si se amesteca. Cand ceapa este sticloasa, se adauga orezul si se mai lasa pe foc inca 2 minute. Carnea de porc tocata se pune intr-un castron, se adauga sare si piper dupa gust si se amesteca bine cu mainile.

Peste aceasta compozitie se adauga ceapa si orezul – racite in prealabil – si se amesteca. Intr-o oala, punem 2l apa, saram dupa gust si o punem pe foc pana da in clocot. In aceasta zeama oparim frunzele crude de varza. Le introducem una cate una in apa si le lasam pana devin suficient de moi pentru a rula sarmaua.

Pentru umplerea sarmalelor folosim frunze de varza intregi – in cazul in care sunt prea mari le taiem in doua. Intindem frunza pe tocator, punem o lingura de umplutura pe frunza si apoi impachetam sarmaua.

In doua foi de varza punem mararul uscat si il rulam.

Foile de varza ramase le taiem fideluta, marunt. Rosiile le dam pe razatoare. Intr-o oala suficient de mare pentru cantitatea de sarmale pe care o pregatim – in acest caz a fost nevoie de una de 5 L – turnam ulei, punem varza tocata marunt, peste adaugam mararul rulat in foile de varza, frunzele de dafin si rosiile.

Peste toate acestea incepem sa punem sarmalele, strat cu strat. Deasupra sarmalelor presaram un strat de varza taiata fideluta. Pregatim zeama in care se fierb sarmalele din 2 l apa, 2 linguri de sare si o lingurita de sare de lamaie. Turnam aceasta zeama peste sarmalele din oala si le punem la fiert la foc potrivit aproximativ 2 ore.

Sarmalutele se servesc alaturi de smantana si mamaliguta.

Foto: 123rf.com

ELLE.ro
Unica.ro
AVANTAJE.RO – GASTRO
Sfatul medicului
Libertatea.ro
Glamour.ro
Lasa un comentariu