Varză murată (căpățâni)

Ingrediente

  • 20 de verze mici, cu frunză subțire
  • 8 legături de cimbru uscat
  • 15 crenguțe de mărar uscat
  • 1-2 mâini pline de piper boabe
  • 1, 5 kg sare

Preparare

Marea majoritate a gospodinelor românce încep să pună, încă de la finalul lui august (printre altele) varză la murat. Fie că o folosim pentru sarmalele de Crăciun sau ca salată simplă de varză, varză a la Cluj etc., nu ar trebui să ne lipsească din gospodărie. Da, o putem cumpăra, dar… nu-i așa că iese cel mai bine făcută de noi? E mai ușor decât crezi, fă-o după pașii de mai jos și îți va ieși perfectă.

  1. Spală verzele pe rând, scobește-le de cotor și acolo toarnă puțină sare.
  2. Adaugă pe fundul butoiului/butoaielor o parte din condimente. Apoi îndeasă bine, fiecare varză, pe rând, cât mai înghesuit posibil. Printre căpățâni, presară condimentele și restul de sare, astfel încât să ajungă peste tot. Toarnă apă deasupra.
  3. Nu te îngrijora dacă îți rămân verze pe dinafară. Închide butoiul, pune ceva greu deasupra (pentru ca verzele să fie complet scufundate în saramura care se va forma) și deschide-l în 2-3 zile. Verzele dinăuntru se vor mai lăsa, și tu mai poți adăuga ce nu a încăput inițial.
  4. Când vezi că începe să se formeze spumă la suprafață, e semn clar că fermentarea a început. Acum începe pritocirea (suflarea aerului înăuntru, cu ajutorul unui furtun), care trebuie făcută o dată la 3 zile, până la 3 săptămâni.
  5. După circa 1 lună, varza se acrește.

shutterstock_420435721

Rețete delicioase la care poți folosi varza murată:

Colţunaşi cu şuncă şi varză murată

Sarmale în foi de varză murată

Varza acra cu ciuperci

Foto: shutterstock

ELLE.ro
Unica.ro
AVANTAJE.RO – GASTRO
Sfatul medicului
Libertatea.ro
Glamour.ro
Lasa un comentariu