De Oana Savin,
Cum vine toamna, cum românii încep pregătirile pentru iarnă, pentru ca în sezonul rece să nu lipsească nimic din cămară. Iar una dintre salatele preferate ale românilor este cea de varză murată. Și mulți se întreabă cum se pune varza la murat.
Acră și cu zeamă care îți trezește toate simțurile, varza murată merge foarte bine ca salată la mai multe tipuri de mâncăruri precum tocănițe, fasole uscată sau fripturi. Nu este o artă, dar pentru a avea parte de o varză gustoasă și tare, trebuie să urmezi pașii din rețetă.
Cum se pune varza la murat
Catitățile din această rețetă sunt pentru un butoi de 60 de litri.
Ingrediente:
- 20-25 verze potrivite
- 1 lingură sare la 1 l apă
- câteva boabe de porumb
- 1 gutuie
- floare de mărar uscată
- 1 legătură hrean
Mod de preparare
Varza se scobește și se umple cu sare, după care se așează în butoi. Apoi se taie hreanul fâșii și se așează peste varză. După aceea se pun florile de mărar uscat, boabele de porumb și gutuia.
Atât boabele de porumb cât și gutuia se pun pentru ca zeama să capete o culoare frumoasă.
După ce toate ingredientele au fost puse în butoi, se face o saramură din apă rece și sare.
ATENȚIE! Se pune o lingură de sare la un litru de apă. Dacă puneți mai multă sare riscați să obțineți o varză extrem de sărată!
Timp de trei-patru zile se vântură varza.
Tot ce ne mai rămâne de făcut este să așteptăm iarna ca să ne putem bucura de aceată bunătate românescă.