Bucataria greceasca

Bucataria greceasca, poate cel mai bine recunoscut pentru salata greceasca

Învaţă să găteşti cele mai gustoase şi mai sănătoase reţete din bucătăria grecească: fasolada, salată grecească, tzatziki, Fasolakia freska, gyros, souvlaki, musaca şi multe alte preparate delicioase.

Reţetele sunt uşor de pregătit – rafinamentul nu este punctul forte al grecilor – şi se bazează pe ingrediente naturale şi sănătoase. Mâncarea este de tip mediteranean, având caracteristici comune cu cea italiană sau turcească. Se folosesc mult legumele, verdeţurile, uleiul de măsline, cerealele, vinul, peştele şi mai multe feluri de carne, în special de pui, iepure şi porc.

La fel de importante în reţetele greceşti de mâncare sunt măslinele, brânza, vinetele, dovleceii şi iaurtul. Reţetele de prăjituri necesită în special nuci şi miere.

Bucătăria grecească are o istorie bogată, de peste 4000 de ani. De altfel, prima carte de bucate a lumii a fost scrisă de un grec înaintea erei noastre. În timp, reţetele greceşti s-au mai schimbat, fiind influenţate şi de popoarele cu care grecii au interacţionat de-a lungul timpul. Prin intermediul Imperiului Roman, multe reţete culinare greceşti s-au răspândit în toată Europa şi nu numai cucerind gurmanzii de ieri şi de azi.

Uleiul de măsline extravirgin dă gustul distinctiv al preparatelor din bucătăria grecească, fiind adesea folosit în multe reţete greceşti tradiţionale. Uleiul de măsline, vinul şi făina de grâu alcătuiau aşa numita „triadă mediteraneană”, care constituia baza alimentaţiei la vechii greci. Tradiţia s-a păstrat până azi, chiar dacă dezvoltarea industriei alimentare a făcut ca grecii să consume mai multă carne decât în trecut.

Reţetele greceşti folosesc şi multe verdeţuri care adaugă un plus de gust în orice mâncare: mentă, oregano, usturoi, ceapă, mărar, fenicul etc.

Reţetele de salată grecească sunt atât de bune şi săţioase datorită brânzeturilor. Fiecare regiune a Greciei are un tip de brânză reprezentativ. Feta este doar cea mai cunoscută brânză grecească, dar nu singura şi poate nu cea mai gustoasă. La fel de apreciate de cunoscători sunt kasseri – brânză de oaie sau capră – şi graviera.

Peştele şi fructele de mare sunt de asemenea foarte apreciate în Grecia, atât de localnici, cât şi de turişti. Reţete cu peşte – sardine, macrou, calamar, creveţi etc – se pregătesc în fiecare restaurant. Mai scumpe, dar nelipsite de pe mesele turiştilor sunt preparatele delicioase cu homari.

Având parte de toate aceste atuuri, mâncarea grecească este considerată de mulţi cea mai bună din lume. Pe lângă faptul că reţetele sunt uşoare şi delicioase, mesele greceşti tradiţionale înseamnă mai mult decât mâncare, înseamnă un vin bun şi neapărat o conversaţie plăcută cu cei dragi.