“Linguine Cinci gusturi ale prospețimii” cu spumă de brânză de burduf

De

Un preparat care îmbină 5 gusturi diferite într-o armonie perfectă. 

Aceasta rețetă a fost realizată de chef Adrian Cojocaru, un bucătar român din Iași, ce a reprezentat România la cel mai prestigios concurs internațional de paste: Barilla Pasta World Championship, desfășurat la Milano.

Elementele acestei rețete îmi amintesc de copilărie, de munte și de zilele petrecute la țară. Vedeta preparatului este brânza de burduf care este transformată într-o spumă fină, un produs extraordinar, autentic și românesc. Am ales să lucrez cu elemente specifice zonei pentru a pune în valoare bogăția și frumusețea țării în care m-am născut și pe care o reprezint cu mândrie. În preparat se disting 5 gusturi, care mă duc cu gândul la perioada copilăriei și care se îmbină perfect conferind o senzație de proaspăt. Am crescut cu aceste gusturi și doresc ca, prin rețeta mea, să transmit senzațiile și emoțiile celei mai frumoase vârste: copilăria’,  a dezvăluit chef-ul român despre preparatul său ingenios.

Ingredinte – rețetă servită pentru 4 persoane

  • Linguine 400g
  • Șalotă (ceapă mică) 100g
  • Ciuperci sălbatice 150g
  • Cepă verde mică (praz) 120g
  • Usturoi 80g
  • Ulei de măsline 100ml
  • Sare 10g
  • Piper 5g
  • Arpagic 100g
  • Brânză de burduf (preparat tradițional românesc) 150g
  • Vin alb 50ml
  • Lapte 200ml
  • Trufe 10g
  • Lecitină din soia 10g
  • Smântână 100ml
  • Roșii uscate 120g

Mod de preparare

  • Pregătirea și prepararea legumelor: șalotă, ceapă verde, usturoi, arpagic și ciuperci – 7 min.
  • Încălzirea apei într-un vas mare, cu adăugarea unei cantități de sare – 4 min.
  • Se pregătește tigaia pentru prepararea sosului. Se adaugă lapte, brânză de burduf și lecitină de soia
  • Se toacă mărunt șalota, usturoiul și ceapa verde, apoi se taie mărunt ciupercile
  • Se incinge uleiul de măsline pentru 3 minute în tigaie, se adaugă șalota tocată, iar după alte 3 minute se adaugă ceapa verde și usturoiul
  • Se încălzesc pastele linguine
  • În vasul de blender se mixează roșiile cu o cantitate de smântână și se amestecă până la obținerea unui sos fin, ce va fi dozat într-o pipetă pentru sos – 4 min.
  • La acest amestec, se adaugă ciupercile. Acestea vor fi stropite cu vin alb, se așteaptă 2-3 minute ca alcoolul să se evapore, iar apoi se adaugă sare și piper
  • Se încălzește tigaia cu amestecul de lapte, brânză de burduf și lecitină
  • După acest pas, se transferă cantitatea de paste fierte în tigaie, unde se adaugă toate ingredintele cu smântână, o mica cantitate de apă, rămasă de la fierberea pastelor, pentru a obține un amestesc cremos – 4 min.
  • Apoi, se adaugă arpagic și se lasă pe foc pentru încă 2 minute – 4 min.
  • Folosind blenderul manual, se mixează laptele cu brânza de burduf până se obține un sos fin. Se păstrează acest amestesc neatins pentru 2 minute
  • Acest preparat se transferă într-o farfurie încăpătoare pentru a fi servit. În plus, ca modalitate de decorare a farfuriei, se pot adăuga spuma/ sos de ceapă verde și trufe rase prin răzătoare – 5 min.