De Pistalie Andreea,
Peroxidaza tiroidiană (TPO) este o enzimă esențială pentru sinteza hormonilor tiroidieni datorită rolului important pe care îl are în iodarea L-tirosinei. În acest articol, îți vom spune când și de ce este indicată determinarea anticorpilor anti-TPO.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-TPO?
Analiza anticorpilor anti-TPO este recomandată de către medici în contextul în care există suspiciuni legate de existența unei afecțiuni a glandei tiroide. Acest tip de analiză este specific în diagnosticarea bolilor autoimune ale tiroidei, cum ar fi tiroidita Hashimoto sau boala Graves. În plus, determinarea acestor anticorpi joacă un rol crucial și în diagnosticul diferențial între tiroida autoimună și hipotiroidism.
Analiza pentru anticorpii anti-TPO mai poate fi solicitată și atunci când există manifestări subclinice de hipotiroidism, atât pentru a confirma diagnosticul, cât și pentru decide când se va începe tratamentul.
Cum se realizează testul pentru determinarea anticorpilor anti-TPO?
Testul pentru determinarea anticorpilor anti-TPO este o analiză de sânge simplă, care nu necesită pregătiri speciale din partea pacientului. Această analiză se efectuează în laboratoarele medicale specializate și poate fi recomandată de către medicul endocrinolog sau de către medicul de familie.
În ceea ce privește procedura de recoltare, aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, de obicei recoltată din vena cubitală a brațului.
Cum se pot interpreta rezultatele analizei pentru anticorpii anti-TPO?
Interpretarea corectă a rezultatelor analizei pentru anticorpii anti-TPO este esențială pentru diagnosticarea și monitorizarea diverselor afecțiuni tiroidiene. Valorile de referință pentru acești anticorpi variază în funcție de vârstă. La un copil de până la 3 luni, valorile normale sunt mai mici de 47 UI/mL, la copiii cu vârstă între 1 și 6 ani valorile trebuie să fie sub 13 UI/mL, iar între 6 și 11 ani sub 18 UI/mL. Pentru adolescenți cu vârstă între 11 și 20 de ani, valorile normale sunt mai mici de 26 UI/mL, iar la persoanele cu vârstă mai mare de 20 de ani, valorile normale sunt sub 34 UI/mL.
O valoare scăzută a anticorpilor anti-TPO poate indica prezența carcinomului tiroidian. În plus, o valoare mult sub intervalul de referință poate semnala prezența unei boli autoimune a tiroidei sau a unui alt tip de boală autoimună. În cazul valorilor crescute ale anticorpilor anti-TPO, dacă rezultatele analizei sunt în afara intervalului de referință corespunzător vârstei, acest lucru poate indica o afecțiune a glandei tiroide, precum tiroidita cronică Hashimoto sau boala Graves.
La femeile în vârstă, pot apărea valori mari ale anticorpilor anti-TPO chiar și în absența unor indicii clinice care să sugereze prezența unei boli autoimune sau a unei probleme de funcționare a tiroidei. În plus, un nivel crescut al anticorpilor anti-TPO poate indica și afecțiuni precum lupusul eritematos, artrita reumatoidă, anemia pernicioasă, mixedemul, tiroidita granulomatoasă sau carcinomul tiroidian. Mai trebuie menționat, de asemenea, faptul că pacienții cu diabet zaharat de tip I pot prezenta creșteri ale nivelului de anticorpi anti-TPO, fără ca acest lucru să aibă o semnificație clinică. În cazuri extrem de rare, valori foarte mari sau foarte scăzute ale acestor anticorpi pot indica prezența unei boli autoimune, fie ea tiroidiană sau de altă natură.
De obicei, dacă determinarea anticorpilor anti-TPO arată un rezultat în afara intervalului de referință, este recomandată efectuarea unui set de analize specifice pentru evaluarea funcționării glandei tiroide, precum și a unei ecografii tiroidiene. În acest mod, se poate stabili cu precizie starea glandei și se pot lua măsurile terapeutice adecvate.
Interpretarea rezultatelor acestei analize trebuie făcută întotdeauna de către un medic specialist, care va corela rezultatul cu istoricul medical al pacientului și cu alte investigații. Dacă ai întrebări suplimentare sau nelămuriri, adresează-te unui medic!
Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol au caracter general și nu pot fi considerate un substitut pentru vizita la medic. Pentru recomandări privind necesitarea efectuării anumitor analize și interpretarea rezultatelor acestora, programează-te la un consult de specialitate!
Surse:
https://www.medlife.ro/glosar-medical/analize-medicale/ac-anti-tireoperoxidazatpo
https://www.medlife.ro/articole-medicale/glanda-tiroida-afectiuni-simptome-tratament