(P) Începe postul Crăciunului. Ce alimente putem consuma în Post

De

Postul Crăciunului are loc între 15 noiembrie și 24 decembrie. Acesta este considerat primul post din anul bisericesc și ultimul dintr-un an civil.

Prin post se urmărește curățarea fizică și cea spirituală. Primul pas spre acest proces este eliminarea din alimentație a produselor de origine animală. Acestea vor fi înlocuite cu legume și cu produse vegetale. 

Cele 40 de zile de post ne amintesc de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Potrivit tradițiilor creștin ortodoxe, prin postirea celor 40 de zile oamenii se învrednicesc să primească Cuvântul lui Dumnezeu.

Nu toată lumea reușește să postească însă toate cele 40 de zile. Astfel, mulți credincioși aleg să țină post doar în zilele de miercuri și vineri. În acestea nu vom avea voie să consumăm produse de proveniență animală. Lapte, ouă, carne, brânzeturi și alte produse cu origini animale nu pot fi consumate. Spre deosebire de alți ani, industria alimentară a evoluat mult și oferă acum mai multe alternative. Laptele de vacă sau capră poate fi înlocuit acum cu cel de soia, cocos sau migdale. Brânza și cașcavalul au și ele înlocuitori. Din laptele vegetal sunt realizate diferite tipuri de brânză și cașcaval. 

Mai mult, chiar și produsele din carne au alternative. În oferta Lidl vei putea găsi și mititei vegani. Aceștia sunt realizați din proteină de mazăre și au o textură asemănătoare tradiționalilor mititei. Crenvurști, cârnați, salam, carne tocată sunt doar câteva dintre produsele pe bază de carne ce pot fi regăsite acum și în variante vegane (de Post). Pe lângă acestea, tot mai multe persoane aleg să înlocuiască produsele din carne cu legume. Printre cele mai folosite legume sunt ciupercile, vinete, sfeclă roșie, conopidă și morcovi. În plus, pe internet sunt multe sfaturi și recomandări pentru vegani, care se aplică în această perioadă și persoanelor care postesc. 

Chiar și tradiționalul iaurt are o versiune vegană. Acesta este realizat din lapte de soia, cocos sau migdale. 

Dezlegare la pește 

În perioada Postului Crăciunului avem dezlegare la pește în fiecare sâmbătă și duminică, între 21 noiembrie și 20 decembrie. Marțea și joia nu se mănâncă pește decât dacă va cădea ziua unui Sfânt cu Doxologie mare. Totodată, miercurea și vinerea nu consumă untdelemn și vin, iar postul se ține până la ora 15-16. Dacă în aceste zile cade un Sfânt cu Doxologie mare, atunci se acordă dezlegare la untdelemn și vin. Acesta va putea fi consumat o singură dată pe zi. 

Mai mult, dacă miercurea sau vinerea are loc pomenirea sfântului al căruia este hramul Bisericii, atunci se acordă și dezlegare la pește. 

În acest an, dezlegare la pește este acordată în următoarele zile: 21 noiembrie, 23 noiembrie, 25 noiembrie, 27 și 28 noiembrie, 30 noiembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 9 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 18 decembrie și 19 decembrie. 

«Postul este lucrul lui Dumnezeu, căci Lui nu-I trebuie hrană – a scris Sf. Simeon al Tesalonicului.Pe lângă partea alimentară, este foarte importantă și partea spirituală. În post se spun rugăcini, se înfrânează poftele trupului și se întărește voința.