De Pistalie Andreea,
Timpi de preparare:
Timp de preparare: 40 de min
Timp de gătire: 12-15 min
Gata în: 52-55 min
INGREDIENTE
- 500 grame cartofi;
- 200 grame smântână pentru gătit (peste 20% grăsime);
- 150 grame bacon;
- 100 grame cașcaval;
- 2 oua întregi;
- 1 legătură pătrunjel;
- 2 lingurițe sare;
- 1 linguriță piper;
- 1 linguriță praf de usturoi;
- 1 linguriță cimbru;
Mod de preparare
Cartofii gratinați pot înlocui un prânz consistent sau pot fi serviți alături de o salata proaspăta, sosuri, sau murături. De asemenea, cartofii gratinați pot fi consumați drept garnitură la diverse preparate. Dacă nu știi ce să mai gătești pentru a doua zi sau pentru pachetul pe care îl iei la muncă, atunci încearcă cea mai simplă și sățioasă reteta de cartofi gratinati la cuptor cu bacon și smântână.
- Începe prin a curăța cartofii de coajă. Apoi, spală-i bine și lasă-i la scurs într-o sită. Când s-au uscat, așază-i într-o oală la fiert, adaugă o linguriță de sare și lasă-i aproximativ 30 de minute. După jumătate de oră, fă testul cu furculița și verifică dacă s-au înmuiat suficient de mult cât să îi pisezi cu lingura. Dacă au fiert suficient, oprește focul, răstoarnă-i într-o sită să elimine toată apa. Desigur, poți fierbe cartofii direct în coajă, mai ales că aceasta reține apa să nu se amestece cu miezul.
- După ce s-au răcit cartofii, îi tai jumătăți. Între timp taie și baconul julienne sau bucăți mari, după cum preferi și prăjește-l cât de mult îți place.
- Adaugă cartofii peste bacon, apoi smântâna pentru gătit. Îi zdrobim cu lingura, adăugăm sare și piper după gust, apoi oprim focul și lăsăm să se răcească puțin.
- Toacă pătrunjelul și rade cașcavalul pe răzătoarea cu ochiuri mari. Adaugă 1/3 din acesta, apoi ouăle, pătrunjelul tocat, cimbrul, praful de usturoi. Amestecă până se formează o compoziție omogenă.
- Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
- Așază o foaie de copt deasupra tăvii.
- Din compoziția obținută poți forma porții individuale cu ajutorul unor forme, sau pur și simplu torni compoziția peste tava unsă cu unt și pesmet.
- Restul de cașcaval rămas se presară peste tavă, pe care o lăsăm la cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru 12-15 minute.
- Dacă alegi să faci porții individuale, atunci așază-le în tavă la o distanță de minim 2 cm între ele.
- Momentul în care cartofii au prins o crustă frumoasă, atunci știi că trebuie scoși din cuptor și lăsați puțin să se răcească înainte de a fi serviți.
Dacă ai încercat rețeta cartofi gratinați și ți-a plăcut, sau dorești noi idei care să te inspire în bucătărie, atunci pentru mai multe rețete sănătoase vizitează SanatateInBucatarie.ro.