De Elisabeta Sava,
Istoria uleiului de măsline începe cu mii de ani în urmă. Licoarea magică ascunde o mulțime de secrete, deși azi este unul din cele mai populare produse atât pentru gătit, cât și ca ingredient în diferite medicamente, produse cosmetice și de îngrijire corporală.
În trecut era chiar lumina caselor, fiind folosit ca ulei de lampă, iar Homer l-a numit ‘lichidul de aur’, pentru numeroasele întrebuințări și beneficii.
Măslinul, plantă sacră, e originar din Grecia Antică
S-a dovedit că măslinul e nativ din zona mediterană, se spune că provine din Grecia Antică, unde măslinele erau colectate și folosite de triburi încă din neolitic, din perioara mileniului 8 î.Hr.
Măslinul a fost darul Atenei pentru oameni, fiind rodul unei confruntări, cu Poseidon, zeul mărilor . Interesant este că și azi ramura de măslin simbolizează victoria și biruința.
Măslinii sunt cultivați în zilele noastre nu doar în Europa, ci și in America de Sud, Australia, Oceania sau chiar China. Europa rămâne totuși principalul producător al uleiului de măsline, Spania fiind pe primul loc, urmată de Italia și Grecia.
Mitologia greacă prezintă măslinul ca o plată sacră, multe legende leagă zeii de arborele etern, însă până și primii crestini au respectat măslinul, un simbol al păcii, care apare în noul și vechiul testament și al cărui ulei sacru era necesar și folosit în ritualurile preoților.
Uleiul de măsline elixirul tinereții
Uleiul de măsline, este într-devăr o substanță magică, încă studiată și astăzi, datorită proprietăților sale, a compoziției, fiind nu doar un cocktail de sănătate, ci și un veritabil elixir al tinereții.
- Uleiul de măsline extra virgin este bogat în antioxidanți, compuși fenolici, sodiu, potasiu, calciu, fier, vitamina E și K. Nu are colesterol, glucide sau proteine!
- Așadar distruge radicalii liberi, celulele canceroase, reduce riscul de boli de inimă, iar Oleocanthalul, un compus anti-inflamator, este un calmant natural.
- Fiind compus din aproximativ 75% din acizi graşi mononesaturaţi, grăsimi bune, protejează împotriva bolilor și prin creșterea fluidității și elasticităţii membranelor celulare.
- Lichidul de aur face bine atât în interior cât și la exterior. Este excelent pentru curățarea pielii, fiind puternic hidratant și emolient pentru piele, dar bun și pentru întărirea și descâlcirea firului de păr.
- E folosit la tratarea acneei, sau a altor afecțiuni ale pielii, precum și pentru procesul de bronzare, sau uniformizare a culorii tenului.
- Poate fi de un real ajutor în lupta contra kilogramelor în plus, deoarece reduce pofta de zahăr și oferă sațietate, având multe calorii.
- Ca un plus, dacă mai era nevoie, se spune că previne chiar și apariția depresiei, îmbunătățește memoria, protejează ficatul și facilitează digestia.
Aurul verde din bucătărieUleiul de măsline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat. Toți specialiștii în nutriție îl recomandă, iar bucătarii spun că nu ar trebui să lipsească din alimentație, aducând un plus de savoare și sănătate în multe preparate.Acest ulei bogat, fructat, numit și ‘aurul verde din bucătărie ‘, este recomandat pentru marinare, sosuri, coacere chiar și chiar prăjire. Atenție, însă, la tipul de ulei folosit și la cantități: 100 g ulei ofera 884 de calorii!Uleiul de măsline rezistă la temperaturi ridicate, are termen de valabilitate lung și este delicios în preparate proaspete precum salate, sosuri, dresinguri, făcând casă bună împreună cu multe alte condimente, fiind și un bun corector de aciditate.Este excelent și pentru marinarea cărnii de porc, vită, pui sau pește, cât și pentru prăjirea superficială, sau pentru asezonarea pastelor sau legumelor. Să spunem că poate fi un substitut mult mai sănătos pentru unt sau margarină, fiind folosit chiar și în unele rețete de pâine, bruschete, dulciuri sau produse de patiserie.O vacanta in Grecia, pe urmele uleiului de măslineGrecii cu experiență de sute de ani în producția licorii minune, au transformat cea mai de preț marfă a lor în brand de țară. Iar credința că uleiul de măsline conferă putere şi tinerețe, răspândită în întreaga lume antică, dăinuie și astăzi.Uleiul de măsline se dovedeste a fi extrem de complex, cu foarte multe beneficii pentru organism, deci nu e de mirare că este un elixir al tinereții. Un sejur in Grecia îți va oferi ocazia de a experimenta direct de la sursă beneficiile acestui produs, atât în mâncare, cât și în produsele cosmetice.