De Oana Savin,
Pepenii verzi murați sunt cele mai delicioase murături. Au un gust echilibrat, dulce acrișor și merg de minune alături de o friptură. Acești pepeni murați sunt și foarte sănătoși. Trucul este să alegeți pepeni cu coaja verde, încă necopți și fără sâmburi formați. De asemenea, trebuie să aveți grijă să nu fie loviți și să fie proaspeți.
Ingrediente:
Pepeni roșii
Crenguțe de mărar uscat
Frunze de țelină uscată
Crenguțe cu frunze de stejar
Crenguțe de vișin și coacăze negre
Sare mare
Miere de albine
Mod de preparare
La 10 litri de apă ai nevoie de 800 grame de sare mare.
Fiecare pepene trebuie spălat. După aceea, ei se înțeapă cu un an mai mare, în câteva locuri, pentru ca saramura să-i pătrundă mai bine.
La fundul borcanului se pun crenguțe uscate de mărar, vișin, stejar, coacăz și frunze de țelină.
Pepenii netăiați se așează în rânduri, unul peste altul.
Peste ei se pune apoi un capac din lemn, peste care se mai adaugă o greutate mare.
Important! Trebuie să apăsați foarte bine pepenii.
După ce i-ai așezat, se prepară saramura: la 10 litri de apă de fântână sau izvor (apă pură, curată), se adaugă 800 grame sare mare și cu o lingură mare se amestecă până se topește sarea. Se toarnă saramura peste pepeni, până ce sunt acoperiți complet.
Zilnic trebuie să înlături spuma și mucegaiul, ce poate apărea timp de o lună.
Foto: 123rf.com