Afinată

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 5 kg afine
  • 2 kg zahăr
  • 1,5 litri alcool de 96°

Mod De Preparare

O afinată foarte gustoasă şi aromată poate fi făcută de oricine. Îți trebuie doar afine, alcool, un borcan mare și, desigur, zahăr. Rețeta este foarte simplă.

1.   Afinele pentru afinată se aleg cu atenţie şi apoi se trec rapid sub un jet de apă rece. Se scutură bine sau chiar se lasă la scurs.

2.   Într-un borcan mare de murături de 5 litri se pune un prim strat de fructe şi apoi, alternativ, zahăr şi fructe.

3.   Se astupă borcanul cu o bucată de tifon şi se lasă la soare 2 săptămâni.

4. Apoi se toarnă alcoolul, se amestecă şi se toarnă în sticle. Afinata este mai bună după 3-4 luni.

Afinata – ce trebuie să știi despre această băutură

Afinata se prepară vara, când e sezonul afinelor, ca să poată fi savurată în sezonul rece. Ea se lasă la macerat câteva luni, căci numai astfel vei obține o afinată aromată și gustoasă.

Afinata se prepară în toate zonele țării, rețetele fiind diferite. Este cunoscută afinata din Bucovina, despre care mulți spun că ar fi mai gustoasă.

În unele zone, afinata se face dintr-un amestec de fructe, de exemplu se mai adaugă și coacăze sau alte fructe de pădure pentru un plus de aromă.

Se spune că afinata are și proprietăți curative, fiind folosită în bolile digestive.

Alte rețete