De Bogdan Galca,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
pentru aluat:
- 250 g făină
- 60 g lapte rece
- 1 ou
- 40 g zahăr
- 10 g drojdie proaspătă (sau 3 g drojdie uscată)
- o linguriță de sare
- jumătate de linguriță de esență de vanilie
- 40 g unt rece
pentru sirop:
- 80 g zahăr
- 60 g apă
pentru umplutură:
- 200 g de cremă de cacao și alune
- 75 g fulgi sau picături de ciocolată
Mod De Preparare
Cum se prepară Babka – cozonacul evreiesc cu ciocolată
1. Toate ingredientele pentru aluat se amestecă (cu excepția untului).
2. Se frământă cu mâinile sau cu mixerul cu cârlig pentru aluat.
3. Separat untul se alifiază până se înmoaie.
4. Când aluatul prinde formă, adăugăm și untul.
5. Aluatul se frământă bine până devine ferm timp de 15 – 20 minute sau intermitent, 5 minute frământat și 5 minute pauză (în minutele de pauză aluatul trebuie acoperit co o folie alimentară).
6. Se acoperă aluatul și se lasă la dospit în frigider peste noapte.
7. După 8-12 ore la 4-6 grade Celsius, aluatul trebuie să își dubleze volumul.
8. Înfăinăm masa de lucru, formăm o bilă alungită și o lăsăm să se odihnească 15 minute.
9. După trecerea timpului de odihnă, cu ajutorul unui sucitor înfăinat, întindem aluatul până ce formează un dreptunghi gros de aproximativ 0.5 cm.
9. Aluatul se așează cu partea mai lungă spre noi. Întindem crema de ciocolată și presărăm uniform fulgii sau picăturile de ciocolata peste.
10. Pregătim forma tapetând-o cu foaie de copt.
11. Rulăm babka pe lungime. Odată rulat, tăiem ruloul pe lungime, în jumătate.
12. Cele două jumătăți se trec una peste alta, în forma literei X.
13. Se răsucește întregul aluat, asemenea unui tirbușon strâns și se pune în formă.
14. Babka se lasă la crescut, la loc ferit de curent și se acoperă cu un prosop curat sau cu folie alimentară. Se lasă la crescut până își dublează volumul.
15. Se coace la 175 de grade Celsius timp de 35 – 40 de minute.
16. Între timp pregătim siropul. Apa și zahărul se pun într-o crăticioară la foc mediu și se lasă să dea într-un clocot.
17. După ce babka s-a copt, o ungem din belșug cu siropul preparat.
18. Lăsăm babka să se răcească în formă.