Baigli unguresc cu mac

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 100 g unt
  • 100 g margarină topită
  • 2 ouă
  • 50 g drojdie
  • 500 ml lapte
  • 1 lingurita rasă cu sare
  • 100 g zahăr
  • 200 g mac pisat
  • esenţă de rom

Mod De Preparare

1. Drojdia se sfărâmă şi se pune în 50 ml lapte călduţ. 50 g zahăr se pun la fiert în 150 ml lapte, la foc mic. Se adaugă macul şi 50 g unt. Se lasă să fiarbă cam 5 minute, amestecând, să nu se lipească. Se adaugă esenţă de rom, apoi, se lasă la răcit.

2. Făina se pune pe blatul de lucru şi se face o gropiţă în mijloc. Se toarnă în gropiţă maiaua de drojdie, 250 ml lapte şi sarea. Se frământă un aluat consistent, adăugând, treptat, restul de unt şi margarina topite şi răcite. Când aluatul nu se mai lipeşte, se acoperă cu un şervet şi se lasă la crescut o jumătate de oră.

3. Se tapetează o tavă de cuptor cu hârtie de copt. Aluatul se împarte în 4 sau 6 părţi egale. Se întind foi dreptunghiulare, peste care se întinde uniform câte un strat de umplutură de mac.

4. Se rulează foile şi se aşază în tavă, una lângă alta, lăsând spaţiu între ele, ca să nu se lipească în timpul coacerii. Se ung cu ou bătut din belşug. Se introduce tava în cuptorul încins, la foc potrivit, pentru 30-45 de minute, până capătă o nuanţă frumoasă, arămie.