De Bogdan Galca,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 500 g griș fin
- 100 g migdale măcinate
- 120 g fistic tocat
- 70 g zahăr pudră
- 100 g de unt topit
- 3 iaurturi naturale
- 2 lingurițe de praf de copt
- un praf de sare
- 200 g zahăr pudră pentru sirop
- 260 ml apă
- 2 linguri de apă de trandafiri sau apă de flori de portocal
- 2 linguri zeamă de lămâie
- o mână de migdale decojite pentru decor
Mod De Preparare
Basbousa (ravani, revani) este o prăjitură cu origini în Imperiul Otoman. Legenda spune că rețeta a fost dezvoltată de patiseri în onoarea cuceririi Armeniei în secolul 16.
Cum se prepară basbousa
- Apa se încălzește într-o oală. Se adaugă zahărul și se amestecă până când se formează un sirop. Se continuă amestecarea timp de 10 minute la foc mediu. Se dă deoparte, se lasă la răcit și se adaugă apa de trandafiri sau apa din flori de portocal.
- Într-un castron încăpător se pune grișul, migdalele și fisticul tocate, untul topit, zahărul, praful de copt, iaurtul și sarea. Se amestecă până se obține un aluat consistent, gros.
- Se preîncălzește cuptorul la 200 g Celsius.
- O tavă se unge cu unt/ulei și se presară cu făină. Se toarnă aluatul de basbousa în tavă și se distribuie uniform cu ajutorul unei spatule.
- Basbousa se taie în pătrățele direct în tavă. Pe fiecare pătrat se pune câte o migdală decojită.
- Prăjitura se coace la 200 de grade Celsius timp de 30 de minute sau până când prinde o culoare aurie.
- Se scoate tava din cuptor și se toarnă siropul preparat anterior. Se lasă la răcit.
- Se servește cu ceai de mentă.