De Ana Munteanu,
Ingrediente
- lapte
Ustensile necesare
- Oală curată
- Lingură de lemn
- Pânză de casă țesută rar, cusută în formă de cornet
Mod De Preparare
Rețeta de mai jos a fost scrisă la data de 14 februarie 1939, de o elevă de clasa a III-a, pentru cursul de Gospodărie. După ani și ani, eleva a devenit profesoară de matematică, iar printre elevii dragi dânsei s-a numărat și mama mea, căreia i-a lăsat acest caiet atât, atât de prețios acum pentru noi și pentru toți cei care au bucuria și privilegiul să arunce un ochi asupra lui. El este cu atât mai valoros datorită ființei minunate care l-a redactat și care, din păcate, nu mai este printre noi de ceva timp. Vă împărtășim, cu drag și cu emoție, frânturi din „caietul de gospodărie aparținând elevei Elena D. Ionescu-Mărgărit, clasa a III-a'.
Se mulge laptele, se strecoară, se pune într-o oală curată la o temperatură de 20 de grade Celsius. După 12-24 de ore (vara) sau 36 (iarna), laptele s-a închegat și smântâna s-a ridicat la suprafață. Aceasta se ridică cu o lingură de lemn iar chișleagul se așează pe colțul mașinei iarna, iar vara e de ajuns căldura soarelui.
Se amestecă cu o lingură de lemn și tot conținutul se varsă într-o pânză de casă țesută rar, cusută în formă de cornet, se atârnă într-un cui și se lasă 5-6 ore să se scurgă tot zerul. Astfel se obține o brânză moale untoasă. Mulți lasă și smântâna, în acest caz brânza e mai untoasă.
Foto mare articol: 123rf
Rețete care folosesc brânza de vaci:
Turtiţe ruseşti Vatrushka cu brânză
Notă: Chișleag= lapte prins, lapte acru, iaurt.