De Ana Munteanu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 3-4 cepe
- ulei de măsline
- sare, nucșoară și piper după gust
- 4 linguri unt
- 4 linguri făină
- 240 g smântână pentru gătit/lapte covăsit
- 80 ml vin alb sec
- 1/4 linguriță boia
- 200 g brânză (Gorgonzola de preferat) fărâmițată
- 100 g parmezan ras
Mod De Preparare
De obicei folosim ceapa pentru a îmbunătăți gustul altor mâncăruri. De această dată, ea este vedeta, în această rețetă inedită absolut delicioasă și deloc complicată!
Preîncălzește cuptorul la temperatură mare.
- Curăță și taie cepele după bunul plac (eu am ales să le tai rondele, ca pe cartofi). Unge o tavă care nu lipește, pune ceapa tăiată, asezonează cu sare și piper și dă la cuptor, micșorând focul la mediu, până se înmoaie și devine rumenie (va dura aproximativ o oră. Dacă vrei să grăbești procesul, poți căli ceapa pe foc). Scoate-o din cuptor șă dă iar focul mare.
- Topește, la foc mic, untul, într-o crăticioară medie. Adaugă făina și amestecă bine, până devine cremoasă, cam 1 minut. Toarnă și smântâna și vinul, amestecând bine, timp de 5 minute. Asezonează sosul cu sare, piper și nucșoară.
- Toarnă sosul peste ceapa din tavă, presară brânza deasupra (dacă nu folosești gorgonzola, alege o brânză care se comportă bine atunci când e gătită termic) și parmezanul. Presară boia deasupra.
- Dă la cuptor, la foc mare, până se topește brânza, între 2 și 5 minute.
Perfectă ca garnitură pentru diferite fripturi sau mâncată de sine stătător, cu niște pâine prăjită și fierbinte.
Foto: 123rf
Rețete asemănătoare:
Cel mai bun pui gratinat din lume