De Bogdan Galca,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 450 g făină
- 2 lingurițe praf de copt
- 1/2 linguriță de sare
- 375 ml iaurt grecesc simplu (2%)
- 80 ml suc proaspăt de lămâie
- 1 linguriță coajă de lămâie
- 3 ouă mari
- 300 g zahăr
- 180 ml ulei
- 1/2 linguriță de zahăr vanilat
- zahăr pudră (opțional pentru pudrat)
Mod De Preparare
Checul grecesc cu lămâie e unul dintre deserturile emblemă ale Eladei. Sucul acrișor și coaja aromată de lămâie parfumează, iar deliciosul iaurt grecesc dă textura pufoasă acestui chec.
Cum se prepară checul grecesc cu lămâie
1. Se preîncălzește cuptorul la 175 de grade Celsius.
2. Se unge cu ulei forma/formele/guguluful.
3. Într-un bol se amestecă făina, praful de copt și sarea.
4. În alt bol amestecăm iaurtul, sucul de lămâie și coaja de lămâie.
5. Separat se bat ouăle cu un mixer electric timp de 2-3 minute. Se adaugă încet uleiul și zahărul vanilat.
6. Se adaugă treptat amestecul de făină peste ouă. Viteza mixerului trebuie setată la minim. Se adaugă și amestecul de iaurt. Nu se amestecă mult timp.
7. Amestecul de chec grecesc se adaugă în formă/forme de chec sau guguluf și se coace la centrul cuptorului timp de 60-65 minute sau până trece testul scobitorii. Dacă checul se rumenește prea repede la suprafață și rămâne crud la interior, se acoperă cu o folie de aluminiu.
8. După coacere, checul se lasă 10 minute să se răcească în formă.
9. Checul grecesc cu lămâie se pudrează cu zahăr pudră doar după ce se răcește.