De Bianca Prangate,
Ingrediente
Blat
- 175 g biscuiți digestivi mărunțiți
- 50 g unt topit
Cremă
- 500 g brânză moale
- 175 g zahăr alb
- 200 ml smântână lichidă pentru frișcă, cu minim 30% grăsime
- 10 g foi de gelatină
- zeama de la o lămâie
Glazură
- 280 ml gem consistent de fructe
Mod De Preparare
Un cheesecake fără coacere este desetul ideal pentru anotimpul cald: nu va încălzi bucătăria când afară deja este cald și este un deliciu răcoros.
Cheesecake este un desert dulce, originar din Grecia antică, care are la bază brânză moale. Există nenumărate sortimente: clasic, cu vanilie, cu ciocolată, cu caramel, cu dovleac, cu fructe, cu nuci și nu numai.
Prima mențiune istorică a acestui desert a fost făcută de fizicianul grec Aegimus, în secolul 5 î. Hr., care a scris o carte despre arta de a pregăti cheesecake. Denumirea de „cheesecake’ a apărut abia în secolul 15 însă.
Cheesecake-ul modern, așa cum îl cunoaștem astăzi, este preparat în două moduri: fie la cuptor, fie fără coacere. A doua variantă are de regulă un blat pregătit din biscuiți digestivi și unt și o textură ușor diferită față de cea care se coace.
Iată cum se pregătește un cheesecake fără coacere simplu, pe care îl va savura cu drag toată familia:
- Se amestecă bine untul cu biscuiții, până obținem un aluat ușor de modelat.
- Într-o tavă de tort tapetată cu hârtie de copt punem aluatul și îl presăm cu grijă, până acoperă în mod uniform fundul tăvii. Se lasă la frigider până se întărește.
- Separat, foile de gelatină se hidratează în apă rece.
- Se amestecă brânza cu sucul de lămâie.
- Punem pe foc un sfert din smântâna lichidă și adăugăm în ea gelatina hidratată, până se topește.
- Când compoziția de smântână cu gelatină se răcește, o turnăm în cea de brânză și se mixează.
- Restul de frișcă se bate până capătă ținută, dar nu complet.
- Se încorporează frișca în crema de brânză, cu mișcări blânde.
- Crema astfel rezultată se toarnă peste blatul de biscuiți și se nivelează. Cheesecake-ul se lasă la frigider pentru cel puțin 3 ore înainte de a fi servit.
- La servire, ungem suprafața cu gem după preferințe. Putem adăuga și fructe proaspete.
Foto: 123rf.com