Christopsomo – cozonac grecesc pentru Crăciun

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 1,2 kg făină
  • 14 g drojdie uscată
  • 240 ml apă călduță
  • 240 ml vin roșu
  • 120 ml ulei de măsline extra virgin
  • 60 ml suc de portocale
  • 60 ml coniac
  • 180 g zahăr
  • 300 g stafide
  • 300 g nuci tocate
  • 200 g semințe de pin
  • coajă rasa de portocală
  • 2 lingurițe anason
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 1 linguriță cuișoare
  • 1 linguriță nucșoară
  • sare
Pentru decor:
  • 4 linguri miere
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 2-4 lingurițe semințe de susan

Mod De Preparare

Christopsomo sau cozonacul grecesc pentru Crăciun nu lipsește din rețetarul niciunei familii grecești. Christopsomo (pâinea lui Hristos) se prepară cu o zi înaintea ajunului Crăciunului.

Pentru acest cozonac se folosesc doar cele mai bune ingrediente. Multe grecoaice folosesc mahleb sau mastic pentru a aromatiza acest desert de Crăciun.

Christopsomo nu se taie niciodată cu cuțitul. Cozonacul se rupe doar cu mâinile.

Cum se prepară Christopsomo – cozonacul grecesc pentru Crăciun

  1. Stafidele se pun în coniac și se lasă la hidratat cel puțin o oră.
  2. Într-un castron se amestecă drojdia cu jumătate din cantitatea de apă călduță și 4 linguri de făină. Se amestecă până la omogenizare și se lasă să se odihnească timp de 10 minute.
  3. Într-un castron încăpător se pune făina. Se face o mică groapă în centrul acesteia și se pune drojdia, restul de apă călduță și vinul călduț. Se amestecă.
  4. Se adaugă și restul ingredientelor. Se frământă.
  5. Aluatul se pune într-un castron, se acoperă cu un prosop curat și se lasă la loc cald timp de 2 ore (sau până își dublează volumul).
  6. Un sfert din aluat se dă deoparte. Din restul de aluat se dă o formă de pâine rotundă
  7. Aluatul păstrat se împarte în jumătate și se formează două sfori care vor forma o cruce peste cozonacul grecesc.
  8. Christopsomo se pune într-o tavă rotundă de cuptor.
  9. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  10. Se introduce în cuptor un vas cu apă.
  11. Cozonacul grecesc se coace timp de jumătate de oră și apoi se îndepărtează vasul cu apă.
  12. Se mai lasă încă 10 minute la 200 de grade Celsius. Se face testul scobitorii.
  13. Mierea și sucul de lămâie se amestecă.
  14. Christopsomo se unge cu miere și lămâie. Se adaugă semințe de susan și se lasă să se răcească.