Cozonac cu aluat opărit – cea mai simplă rețetă

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

Aluat
  • 150 g zahăr
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 100 g lapte la temperatura camerei
  • 500 g făină
  • 2 ouă mărimea M
  • jumătate de linguriță de sare
  • esență de vanilie
  • coajă rasă de la 1 lămâie
  • coajă rasă de la 2 portocale
  • 50 g unt la temperatura camerei
  • 1 linguriță de ulei (pentru uns vasul)
  • 1 ou bătut cu 1 lingură de lapte
Aluat opărit
  • 100 g apă
  • 20 g făină
Umplutură
  • 3 albușuri
  • 50 g zahăr
  • 20 g zahăr vanilat
  • 15 g cacao
  • 125 g nucă
  • 25 g pesmet

Mod De Preparare

Cozonac cu aluat opărit –  una dintre rețetele acelea non-tradiționale care a început să facă furori printre gospodine. Un desert delicios!

De ce să încerci versiunea de cozonac cu aluatul opărit? Cozonacul este mai pufos și ține mai mult.

Rețetă de cozonac cu aluat opărit

Chimia din spatele acestui proces este că prin opărire pre-gelatinizăm amidonul din făină, ceea ce înseamnă că aluatul va putea absorbi mai multă apă (cam de două ori) decât aluatul tradițional. În afară de asta, amidonul va crea structură aluatului, deci nu va trebui să se frământe atât de mult aluatul.

Aluatul va fi mai puțin lipicios, mai ușor de frământat și modelat. Cozonacul va crește mai mult și va fi mai umed.

Cum se prepară cozonacul cu aluat opărit

1. Se începe cu prepararea aluatului opărit. Într-o crăticioară, la foc mic se amestecă 100 g apă cu 20 g de făină și se amestecă bine până ce se obține un aluat omogen. Rezultatul se transferă într-un castron care se acoperă cu folie alimentară. Se dă deoparte, la răcit.

2. Drojdia se sfarmă în lapte și se amestecă până la dizolvare.

3. Peste drojdie se adaugă aluatul opărit, făina, zahărul, răzătura de lămâie și portocală, ouăle, sarea și esența de vanilie. Se frământă manual sau în mixer.

4. Când aluatul începe să fie omogen se adaugă untul și se continua frămânatarea pentru un sfert de oră.

5. Se gresează un castron încăpător și se pune aluatul. Se acoperă cu prosop curat și se lasă la dospit pentru 1-2 ore sau până ce îți dublează volumul.

6. Se tapetează o formă de cozonac cu hârtie de copt.

7. Se prepară umplutura mixând albușurile spumă cu puțină sare. Se adaugă treptat zahărul până ce se obține o bezea tare. Se adaugă și cacaua, nuca, pesmetul și zahărul vanilat.

8. Aluatul se întinde cu sucitorul, se întinde crema peste el și se împletește după preferințe.

9. Cozonacul se pune în formă și se lasă la crescut pentru o oră sau o oră jumătate sau până ce își dublează volumul.

10. Cuptorul se preîncălzește la 170 de grade Celsius (funcția cu ventilator).

11. Se unge cozonacul cu oul bătut cu lapte.

12. Se coace timp de 25 de minute.

13. Cozonacul cu aluat opărit se lasă să se răcească 1 oră înainte de a fi servit.