De Ileana Voicu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 1 gălbenuş
- grăsime pentru uns tava
- 50 g nuci sau mandarine tocate mărunt
- 100 g fructe confiate
- 2-3 linguri rom
- 100 g stafide
- 1 pachet zahăr vanilat
- 150 g zahăr
- coaja de la o lămâie
- 200 ml lapte
- 2 gălbenuşuri
- 1 pachet drojdie de bere
- 150 g unt
- 200 g brânză dulce foarte bine scursă
- 500 g făină albă
- 2 linguri smântână
- 75 g fulgi de migdale
- 2 linguri zahăr pudră
Mod De Preparare
1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă rasă de zahăr în 3-4 linguri de lapte călduţ. Se freacă până se omogenizează, se lasă deoparte 5 minute, apoi se toarnă într-o adâncitură făcută în făina cernută. Se amestecă cu puţină făină, până se obţine o compoziţiedeconsistenţasmântânii. Seacoperă cu un strat de făină şi se lasă să crească într-un loc cald, 10-15 minute.
2. Între timp, se freacă brânza dulce cu zahărul şi zahărul vanilat, iar gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Stafidele se spală, se curăţă, se usucă, se stropesc cu rom şi se amestecă cu fructele confiate tăiate cubuleţe.
3. La maiaua crescută, se adaugă laptele călduţ aromat cu coaja de lămâie, gălbenuşurile bătute, brânza dulce şi jumătate din unt înmuiat. Se frământă energic până se desprinde uşor de pe vas, apoi se adaugă nucile tocate, stafidele şi fructele confiate şi restul de unt, adunând aluatul de la exterior spre interior. Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se pune la dospit, într-un loc cald, ferit de curent. Se lasă aproximativ 30 minute.
4. Se împarte aluatul în 5 părţi, care se întind în cinci suluri subţiri, cu diametrul de aproximativ 3 cm. Se împletesc mai întâi trei suluri din aluat şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi se împletesc şi se pun şi celelalte două suluri rămase. Se lasă la dospit 20 minute.
5. Se unge cu gălbenuşul bătut cu smântâna, se presară cu migdale şi se coace în cuptorul bine încins, la foc potrivit, 30-40 minute. Se lasă la răcit puţin şi se pudrează cu zahăr.