De Erika Chivu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 1 kg făină
- 50 g drojdie
- 500 ml lapte
- 350 g zahăr
- 7 gălbenuşuri
- 100 ml ulei
- 100 g unt topit
- esenţă de vanilie
Pentru umplutură
- 250 g miez de nucă
- 7 albuşuri
- 5 linguri zahăr
- 3 linguri cacao
- esenţă de rom
Pentru unsul tăvilor
- unt ulei sau untură
Mod De Preparare
Puţine sunt casele si familiile în care sa nu se mai framânte macar un cozonac pentru marile sarbatori. Învaţă să prepari cozonac cu nucă!
1. Pentru maiaua aluatului, 100 ml lapte se clocotesc si apoi se amesteca cu doua linguri de faina si se lasa la racit. Drojdia se dizolva în 3-4 linguri de lapte calduţ, alaturi de o lingura de zahar si una de faina. Se amesteca si se toarna în laptele fiert cu faina. Se lasa la crescut.
2. Faina se pune într-un vas încapator si i se face o gaura la mijloc unde se pune maiaua. Se amesteca si se adauga restul laptelui cald amestecat cu zaharul, vanilia, sarea, galbenusurile. Se amesteca si apoi se pun alternativ untul topit si uleiul cald. Se amesteca si se framânta aproximativ 20 de minute, pâna se desprinde de vas. Se lasa la crescut o ora.
3. Se pregateste umplutura pentru care albusurile se bat spuma cu zahar, se adauga nuca macinata, esenţa si cacaua.
4. Aluatul crescut se împarte în doua, se întind doua foi dreptunghiulare care se umplu cu crema de nuca, se ruleaza si se asaza în tavile unse cu grasime. Se lasa la crescut în tavi timp de 15 minute si apoi se coc pentru 30-35 de minute.