De Ileana Voicu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
Pentru aluat
- 375 g făină
- 75 g unt
- 1 ou
- 1 gălbenuş
- 130 ml lapte
- 100 g zahăr
- 1/2 cub drojdie de bere
- 1 ou pentru uns
Pentru umplutură
- 150 g seminţe de mac
- 120 ml lapte
- 3 linguri zahăr
- 1 lingurita coajă de lămâie
- 1/2 lingurita scorţişoară
- 50 g nuci
- 1 albuş
Mod De Preparare
1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în laptele călduţ, apoi se amestecă cu o lingură de făină şi se lasă la crescut. Oul şi gălbenuşul se freacă cu un praf de sare şi se bat cu restul de zahăr, iar untul se topeşte.
2. În făina cernută se toarnă maiaua crescută, ouăle şi untul şi se frământă până se omogenizează şi se desprinde aluatul uşor de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit într-un loc cald, ferit de curent, circa jumătate de oră.
3. Macul se spală în apă rece, apoi se pune într-o oală cu lapte şi zahăr şi se fierbe 15 minute. Când se răceşte se adaugă coaja de lămâie, nucile pisate, scorţişoara şi albuşul bătut spumă.
4. Aluatul crescut se întinde într-o foaie subţire şi se unge cu umplutura de mac. Se rulează uşor, se aşază într‑o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă la dospit 10 minute. Se unge cu ou şi se coace 30-35 de minute în cuptorul încins.