Cozonac finlandez

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 350 g făină
  • 125 ml lapte călduț
  • 15 g drojdie proaspătă
  • 50 g zahăr
  • 50 g unt la temperatura camerei
  • 1 ou (mărimea L)
  • 50 g stafide
  • ou pentru uns
  • fulgi migdale
  • cardamom măcinat (1 linguriță)
  • sare (un sfert de linguriță)

Mod De Preparare

Cozonacul finlandez (Nila sau Pulla) este un preparat de Crăciun care se servește, de obicei, la micul dejun lângă o cană de cafea sau ceai.

Desertul poate fi asemănat cu challah, pâinea evreiască, dar aroma cardamomului îl face cu adevărat special.

Cum se prepară cozonacul finlandez 

  1. Într-un pahar înalt se pune laptele călduț și se sfarmă drojdia. Se adaugă un pic de zahăr și o linguriță de făină. Se amestecă, se acoperă cu un prosop curat și se dă deoparte.
  2. Într-un castron mare se amestecă făina, restul de zahăr, cardamomul și sarea.
  3. În mijlocul amestecului de făină se face o mică groapă în care se pun oul, untul și laptele călduț cu drojdia. Se amestecă.
  4. Se adaugă stafidele și se frământă aluatul obținut până se obține un amestec omogen și elastic.
  5. Aluatulului i se dă formă de bilă și se pune într-un castron uns cu ulei. Se acoperă și se lasă la dospit până își dublează volumul.
  6. După ce aluatul de cozonac finlandez și-a dublat volumul se mai frământă puțin și se pune înapoi la dospit pentru încă jumătate de oră.
  7. Cuptorul se preîncălzește la 190 de grade.
  8. Aluatul se împarte în 3 părți egale. Fiecare parte se rulează în formă de sfoară. Cele 3 sfori se împletesc.
  9. Se adaugă cozonacul împletit într-o tavă de cozonac. Se unge cu ou bătut și se ornează cu feliile de migdale.
  10. Cozonacul finlandez se coace timp de 25-30 de minute sau până trece testul scobitorii.