De Ana Munteanu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 500 ml lapte
- 150 g zahăr
- 6 linguri/50 g făină
- 6 gălbenușuri
- 2 lingurițe esență de vanilie
Mod De Preparare
Vanilla pastry cream, creme patissiere, pasticcera, cremă de lapte fiartă, cremă de vanilie pntru prăjituri. Atâtea denumiri, o singură rețetă cu multiple întrebuințări. O poți consuma ca atare (ca pe o budincă), o poți folosi drept cremă de vanilie clasică pentru torturi sau prăjituri, în eclere, în cremeș, în gogoși, rulouri și câte și mai câte! Ai toate motivele să o faci de la zero în loc să o cumperi! Mai ieftină, mai rapidă și mai gustoasă decât cea instant, din comerț.
- Într-o crăticioară care nu lipește, pe foc mediu, adaugă 3/4 din cantitatea de lapte și esența de vanilie. Amestecă ușor și lasă pe foc doar până câdn laptele începe ușor să dea în clocot. Dă deoparte și lasă la răcit.
- Într-un bol mediu, bate gălbenușurile cu zahărul cu mixerul, la viteză medie-mare, până obții o cremă omogenă și destul de grosuță (aproximativ 5 minute). Adaugă peste, încet și treptat, jumătate din cantitatea de lapte fiert și răcit, continuând să bați. Cerne și făina, treptat și amestecând continuu, până la omogenizare completă.
- Adaugă crema de mai sus peste restul de lapte din oală, amestecând continuu la foc mediu-mic până când începe să fiarbă ușor. Dă focul la cea mai mică treaptă, adaugă treptat restul de 1/4 de lapte nefiert și amestecă. când ai încorporat tot laptele, dă de pe foc, transferă într-un vas de sticlă și lasă la răcit.
Dacă nu o servești/folosești imediat, acoperă bine cu o folie de plastic (nu trebuie să mai rămână aer în vas, folia trebuie să atingă crema) și bag-o la frigider. Acolo poți să o ții până la 5 zile.
Din cantitățile date o să iasă aproximativ 500 g de cremă. Dacă aveți nevoie de mai multă sau mai puțină, pur și simplu ajustați cantitățile, în funcție de cum cere rețeta pe care o aveți de făcut.
Deserturi în care o poți folosi:
Foi cu cremă de vanilie şi cremă cu mac
Foto: 123rf