De Anghel Magda,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 400 g fasole albă
- bacon/pancetta
- 2 cârnați chorizo
- 1 ceapă
- 1 frunză de dafin
- 2 căței de usturoi
- sare
Mod De Preparare
Fabada este o mâncare de fasole tipică bucătăriei spaniole. Cea mai cunoscută variantă este fabada de Asturia.
Acest tip de mâncare se prepară, de obicei cu fasole albă mare (tipul Granja), lacón (umăr de porc), pancetta sau bacon, morcilla (un tip de cârnați cu sânge de porc) și/sau chorizo.
Rețeta de fabada de mai jos se prepară în zona Galiciei, o rețetă ușoară cu ingrediente care se regăsesc și în magazinele românești.
Cum se prepară fabada, mâncare de fasole în stil spaniol
1. Se înmoaie fasolea în apă timp de 12 ore.
2. Ceapa se curăță, se spală și se taie în jumătate.
3. Cățeii de usturoi se curăță și se lasă întregi.
4. Într-o oală cu apă rece se pune fasolea scursă de apa în care a stat. Se adaugă jumătățile de ceapă, cățeii de usturoi și foaia de dafin. Se lasă să fiarbă la foc mediu timp de 15 minute.
5. Baconul și cârnații se taie în bucăți potrivite. Cantitatea acestor preparate va fi aleasă după gustul fiecăruia.
6. Se îndepărtează spuma care se formează în oala cu fasole după ce au trecut cele 15 minute. Se pune un pahar de apă rece pentru a opri gătitul și se dă focul la maxim până începe fierberea din nou. Se dă focul la mediu și se adaugă baconul și cârnații. Se lasă să fiarbă la foc mic până ce fasolea s-a fiert (aproximativ 60 de minute, în funcție de fasole).
7. Se sărează mâncarea de fasole.
8. Când fabada este fiartă se poate lua un polonic de mâncare și se poate pasa într-un blender și se poate adăuga înapoi în oală pentru un plus de cremozitate, pentru un sos mai gros.