De Ileana Voicu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 12 prune uscate
- 500 ml vin roşu
- 2-3 linguri zahăr tos
- 1 lingurita coajă de lămâie
- 300 g cartofi
- 1 lingura ulei
- 1 ou
- 100 g făină
- 50 g unt
- 3-4 linguri pesmet
- 2 linguri nucă sau migdale pisate
- zahăr pudră vanilat
- sare
Mod De Preparare
1. Vinul se fierbe, se îndulceşte după gust şi se aromează cu coaja de lămâie. Se adaugă prunele uscate, spălate, se lasă să dea câteva clocote, apoi se acoperă şi se lasă 3-4 ore, să se înmoaie. Dacă au sâmburi se curăţă şi se lasă la scurs într-o strecurătoare.
2. Cartofii fierţi se zdrobesc şi se amestecă cu uleiul. Când se răcesc, se adaugă făina şi oul. Se amestecă până se omogenizează, apoi se întinde într-o foaie groasă de 2 – 3 cm, care se împarte în 12 bucăţi.
3. Prunele scurse se dau prin pesmet şi se îmbracă în aluat. Se dau prin făină şi se pun pe rând într-o oală de 3 l cu apa clocotită. Se lasă să fiarbă acoperit, la foc mic, 10 – 15 minute, apoi se ia de pe foc şi se mai lasă acoperite, încă 15 minute.
4. Găluştele fierte se scot din apă şi se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet rumenit în unt şi nucă pisată, apoi se pudrează cu zahăr.