De Ileana Voicu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Gata in: min
Ingrediente
Pentru aluat
- 450 g făină
- 125 ml lapte
- 1 cub drojdie de bere
- 2 ouă
- 1 gălbenuş
- 2 linguri smântână
- 50 g unt
- 2 linguri zahăr
- 1 pachet zahăr vanilat
- 1 lingura coajă rasă de lămâie
- 0.5-1 litru ulei pentru prăjit
Pentru glazură
- 1 albuş
- 200 g zahăr pudră
- 1 lingura zeamă de lămâie
- 1 ceasca nucă tocată
Mod De Preparare
1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în laptele călduţ. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se lasă într-un loc cald, 10 minute.
2. Între timp, se bat ouăle cu gălbenuşul, restul de zahăr şi zahărul vanilat. Se adaugă smântâna, un praf de sare şi coaja de lămâie. Se toarnă în făina cernută şi se frământă bine cu maiaua crescută şi cu untul înmuiat. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, într-un loc cald, jumătate de oră.
3. Aluatul crescut se frământă din nou şi se întinde într-o foaie subţire de 1-1,5 cm. Se taie rondele şi se mai lasă din nou la dospit 10 minute. Se coc apoi pe rând gogoşile, în uleiul bine încins, câte 3-4 minute pe fiecare parte, la foc potrivit. Se lasă la scurs pe o hârtie absorbantă şi se ornează cu glazură de lămâie şi nucă tocată.
4. Pentru glazură, se freacă zahărul pudră cu albuşul şi zeama de lămâie, până se obţine o cremă consistentă.