De Ileana Voicu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
Pentru blat
- 4 ouă
- 100 g unt
- 200 g zahăr
- 250 ml lapte
- 500 g făină
- 1/2 plic praf de copt
Pentru cremă
- 1/2 plic budincă de vanilie
- 250 ml lapte
- 200 g unt
- 50 g zahăr
Pentru ornat
- 100 g gem de caise
- 50 g biscuiţi obişnuiţi
- 300 g mandarine din compot
- 50 g ananas din compot
Pentru glazură
- 100 g ciocolată menaj
- 50 g ciocolată albă
- 60 g unt
Mod De Preparare
1. Pentru blat, se freacă untul cu zahărul şi gălbenuşurile, apoi se adaugă laptele şi 2/3 din făină amestecată cu praful de copt, iar la sfârşit albuşurile bătute spumă cu restul de făină. Se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 40 minute. După 30 de minute se reduce focul la minim.
2. Între timp, se prepară crema. Se fierbe jumătate din cantitatea de lapte. Laptele rece se amestecă cu praful de budincă şi zahărul, apoi se toarnă în laptele fiert, amestecând continuu, la foc mic, până se îngroaşă. Se lasă la răcit şi se adaugă treptat untul frecat spumă.
3. După ce blatul s-a răcit, se taie în 3 felii, pe orizontal. Blatul de la bază şi cel din mijloc se ung cu crema de lapte şi se presară cu mandarine tăiate bucăţi. Se păstrează 3-4 linguri de cremă pentru ornat. Se acoperă apoi cu al treilea blat, se presează puţin şi se unge cu gem.
4. Se îmbracă tortul în glazură de ciocolată şi se ornează cu crema păstrată, bucăţi de ananas şi iepuraşi din ciocolată albă. Pe partea exterioară laterală a tortului se presară biscuiţi pisaţi.
5. Pentru glazură, ciocolata se rade şi se amestecă la cald cu 40 g unt, până se topeşte toată ciocolata şi curge uşor.
6. Pentru iepuraşi, se taie o folie de aluminiu mai groasă în forme de iepuraşi şi se ridică 2-3 mm pe contur. Se toarnă apoi ciocolata albă topită cu untul rămas şi se lasă să se întărească.