De Ileana Voicu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 6 ouă
- 500 ml lapte
- 1 baton de vanilie
- 300 g zahăr
- 1 lingura coajă de lămâie
Pentru sosul caramel
- 200 g zahăr
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
Mod De Preparare
1. Se pune laptele pe foc şi se aromează cu vanilie. Albuşurile se bat cu 100 g zahăr, până când spuma devine foarte densă şi se topeşte tot zahărul. Când laptele dă în fiert se lasă focul mic şi se adaugă găluşte de albuş bătut spumă. După 2-3 minute, se întorc şi se mai lasă să fiarbă doar 2 minute. Se scot apoi cu o strecurătoare şi se pun într-un castron mare. Laptele se păstrează.
2. Separat se bat gălbenuşurile cu 200 g zahăr şi 6-7 linguri de lapte, până se dizolvă tot zahărul şi compoziţia devine ca o cremă. Se adaugă coaja de lămâie şi treptat restul de lapte călduţ. Se fierbe la bain-marie până se îngroaşă puţin, se ia de pe foc şi se lasă deoparte să se răcească.
3. Se toarnă în castronul cu găluşte şi se ornează cu sirop de zahăr ars. Pentru siropul de zahăr ars, se caramelizează puţin zahărul, se stinge cu zeama de lămâie şi se fierbe până se dizolvă toţi grunjii de zahăr caramel.