De Ana Munteanu,
Ingrediente
- 500 g mălai
- 180 gr cârnați (la alegere)
- 70 gr piept de porc afumat/bacon
- 200 gr brânză telemea oaie/vacă
- câteva jumări
- 1 ou
- sare
Mod De Preparare
O masă atât de simplă, de completă, de sățioasă și, cel mai important lucru…e tradițională! Popor iubitor de mămăligă din moși-strămoși, am învățat să o gătim în câte și mai câte feluri! Toponita e venită din zona Apusenilor și îți va cuceri definitiv papilele gustative încă de la prima degustare.
Preîncălziți cuptorul.
Se pune apa cu sare la fiert. Între timp, tăiați cubulețe cărnurile și puneți-le la prăjit într-o tigaie încinsă în prealabil. Când apa dă în clocot, faceți mămăliga – la final ea trebuie să vă iasă moale. Când carnea s-a perpelit, scoateți-o într-un vas separat. Nu aruncați untura topită rămasă în tigaie de la ea! Cu ea o să ungeți tava în care veți da la cuptor toponita și, totodată, o veți folosi și la compoziție.
Puneți un prim strat de mămăligă în tavă – nu foarte gros -, iar deasupra unul de carne friptă în tigaie. Încă un strat de mămăligă, unul de brânză, puțină untură, un strat de carne, unul de mămăligă, brânză… Și tot așa, strat după strat, până ce terminați ingredientele.
De preferat ar fi ca ultimul strat să fie de mămăligă, dar dacă nu aveți îndeajuns pentru un strat, puteți combina mămăliga cu carnea. Ungeți cu un ou bătut și dați la cuptor cam 20-30 minute.
Sau, dacă doriți, puteți lăsa un ultim strat mai crocant – acela de carne.
Se servește fierbinte, cu smântână rece.
Foto: 123rf.com