De Bogdan Galca,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 500 g de făină
- 330 ml de apă
- 10 g de sare
- 5 g drojdie uscată sau 15 g drojdie proaspătă
- ulei pentru uns
Mod De Preparare
Cum se face pâine de casă fără a folosi cuptorul
- Se pune făina într-un castron încăpător. Se adaugă drojdia și sare. Apa se incorporează treptat, amestecând cu mâinile. Cine dorește, poate adăuga 2-3 linguri de ulei de măsline. Se continua amestecarea până ce aluatul începe să prindă formă.
- Aluatul se varsă pe masa de lucru și se începe frământarea. Aluatul este lipicios la început, dar pe măsură ce se frământa va deveni mai neted și mai ușor de lucrat. Aluatul se lasă 10 minute pentru a se odihni și apoi se continuă frământarea. Se lasă iar 10 minute și se frământă 1 minut.
- Aluatului i se dă forma unei bile și se așază într-un vas uns cu ulei. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit o oră și jumătate/două ore sau până când își dublează volumul.
- Aluatul se împarte in două. Se dă o formă rotunjită fiecărei bucăți de aluat și se transferă într-o tavă tapetată cu făină, se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit jumătate de oră.
- Se pune o tigaie pe foc. Se reduce focul, se pune puțin ulei de măsline în tigaie, se întinde uniform și se așază aluatul. Se acoperă tigaia și se lasă să se gătească pâinea la foc foarte mic. La 12 minute, cu ajutorul unei farfurii unse cu ulei, se întoarce pâinea la tigaie și apoi se mai gătește încă 12 minute.
- Când pâinea este gata se lasă la răcit înainte de a fi servită.
Vezi și Ce poți face cu pâinea uscată, în loc să o arunci. Idei de rețete cu pâine uscată
Alte rețete