De Alina Serea,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
Pentru foi
- 1 kg făină
- 4 ouă
- 300 gr zahăr
- 300 ml ulei
- 300 ml lapte
- o linguriță amoniac
Pentru cremă
- 2 l lapte
- 600 g zahăr
- 300 gr făină
- 500 g unt
Pentru glazură
- 200 gr ciocolată
- 200 ml lapte
- 2 linguri unt
Mod De Preparare
Prăjitura Carpați este poate cea mai cunoscuă prăjitură a copilăriei noastre. Acest desert era întâlnit în mod frecvent în cofetării, dar se prepara și acasă, mai ales la mesele festive de Crăciun sau Revelion.
Prăjitura Carpați este un desert ce necesită destul de mult timp, însă rezultatul merită tot efortul. Atât aspectul, cât și gustul acestei prăjituri vor răsplăti cu siguranță munca și timpul petrecut în bucătărie.
Dincolo de faptul că este nevoie să coacem mai multe foi de aluat, rețeta de prăjitură Carpați este una destul de simplă și nu are cum să nu-ți iasă.
Cum se face prăjitura Carpați
- Amestecăm ouăle cu zahărul până obținem o compoziție cremoasă,
- Apoi adăugăm uleiul. Vom turna puțin câte puțin până se omogenizează.
- Adăugăm laptele și îl încorporăm,
- Făina amestecată cu amoniac se încorporează peste restul compoziției și amestecăm până obținem un aluat consistent.
- Împărțim aluatul în opt bucăți egale pentru a obține cele opt foi necesare pentru a asambla prăjitura Carpați.
- Fiecare bucată de aluat o întindem subțire, cu un sucitor și apoi o lăsăm rulată pe sucitor.
- Punem într-o tavă hârtie de copt și desfacem foaia de pe sucitor, în tavă.
- Fiecare foaie obținută astfel se coace la foc mic aproximativ 10-15 minute.
- Cât foile se coc, ne apucăm de cremă. Topim zahărul într-o cratiță, cu atenție, să nu-l ardem.
- Adăugăm 300 de grame de făină și amestecăm foarte bine.
- Apoi adăugăm laptele și lăsăm să fiarbă până obținem o consistență cremoasă, apoi adăugăm untul și omogenizăm din nou.
Cum se asamblează prăjitura Carpați
- Prăjitura Carpați se asamblează punând o foaie, apoi cremă, iarăși foaie și repetând procedura cu toate cele opt foi coapte.
- După aceea, băgăm prăjtura scurt timp la congelator, pentru a se întări mai repede.
- După ce se întătărește, o scoatem și tăiem marginile inegale și inestetice ale prăjiturii. Apoi, o tăiem în formă de triunghiuri, de mărimea dorită. Așa cum îi spune și denumirea, seamănă cu o creastă muntoasă
- Preparăm glazura – topim ciocolata la bain marie, apoi adăugăm laptele și untul.
- Glazura o turnăm peste fiecare triunghi în parte
- La final, putem orna cu nuci măcinate sau nucă de cocos. De obicei, în perioada sărbătorilor de iarnă, prăjitura Carpați se ornează cu nucă de cocos.
Poftă bună!
Alte rețete apreciate: