De Erika Chivu,
Timpi de preparare
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 4 ouă
- 1 lingura margarină
- 16 linguri zahăr pudră
- 400 ml lapte
- 2 lingurite amoniac
- 1,2 kg făină
Pentru umplutură:
- 4 ouă
- 4 gălbenușuri
- 280 g zahăr pudră
- 100 ml apă
- 500 g unt
- 20 g cafea solubilă
Pentru servit:
- 250 g nuci
- 200 g zahăr
Mod De Preparare
Prăjitură cu foi multe foarte aspectuoasă şi gustoasă. Iată o reţetă simplă.
1. Se amestecă ouăle cu margarina la temperatura camerei, zahărul şi amoniacul dizolvat în lapte călduţ. Se amestecă bine şi apoi se pune făina, puţin câte puţin, amestecând pentru a obţine un aluat omogen. Aluatul obţinut se împarte în 9 părţi din care se întind 8 foi care se coc pe dosul tăvii mari de aragaz, unsă puţin şi tapetată cu făină. Se coc 10 minute fiecare şi se lasă să se răcească separat, fără a le pune una peste alta.
2. Pentru cremă, se face un sirop din apă şi zahăr şi se lasă deoparte. Se mixează ouăle, gălbenuşurile şi cafeaua solubilă. După ce se obţine o spumă, se toarnă siropul puţin câte puţin mixând în continuare până ce amestecul se răceşte. Numai după ce s-a răcit acest amestec, se adaugă untul şi se omogenizează foarte bine.
3. Pentru decor, se topeşte zahărul până devine de culoarea coniacului, se pune nuca, se amestecă şi se răstoarnă pe o tavă unsă cu ulei. După ce s-a răcit, se mărunţeşte bine. În tava mare a aragazului se aşază alternativ foi şi cremă, ultimul strat fiind de cremă. Se presară nuca măcinată şi se lasă la frigdier până a doua zi.