Prăjitură cu mac, brânză dulce şi caise

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

Pentru aluat
  • 375 g făină
  • 180 ml lapte călduţ
  • 20 g drojdie de bere
  • 1 lingura zahăr
  • 70 g unt
  • sare
Pentru umplutură
  • 1 compot de caise
  • 150 g mac
  • 200 ml lapte dulce
  • 4-5 linguri zahăr
  • 1/2 lingurita scorţişoară
  • 1 lingura gem de caise
  • 250 g brânză proaspătă de vaci
  • 2 ouă
  • 1 lingura coajă rasă de lămâie
  • zahăr pudră şi migdale pentru ornat

Mod De Preparare

1. În laptele călduţ se dizolvă drojdia, zahărul şi o lingură de făină, şi se lasă deoparte, la crescut.

2. Într-un lighenaş cu 300 g făină cernută se pun maiaua crecută, un praf de sare şi untul înmuiat. Se amestecă, apoi se trece aluatul pe o planşetă presărată cu 2 linguri de făină şi se frământă bine, până se obţine un aluat neted. Se acoperă şi se lasă la dospit o oră.

3. Caisele se scot din compot, se taie în jumătăţi şi se lasă la scurs. Macul se spală şi se fierbe în lapte cu 2-3 linguri de zahăr, până când se obţine o cremă. Se lasă apoi să se răcească şi se amestecă uşor cu gemul de caise, un albuş bătut spumă şi scorţişoara. Brânza proaspătă se pasează cu 2 linguri de zahăr, un ou, un gălbenuş şi coaja de lămâie.

4. Aluatul cresut se întinde într-o foaie subţire şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Deasupra se pun jumătăţi de caise, compoziţia de brânză dulce şi macul şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 35-40 de minute. Se lasă să se răcească şi se ornează cu migdale fin tăiate şi zahăr pudră.