De Erika Chivu,
Ingrediente
Pentru blat:
- 225 g zahăr
- 95 g făină
- 2 linguri cacao
- 55 g unt
- 120 ml apă
- 3 linguri ulei
- 1 ou
- 3 linguri iaurt de băut
- 1/2 lingurita praf de copt
- câteva picături esenţă de vanilie
Pentru spuma de ciocolată:
- 320 g ciocolată
- 85 g unt
- 4 ouă
- 240 ml frişcă lichidă
Pentru spuma de cafea:
- 300 g ciocolată neagră
- 90 g unt
- 9 ouă (9 albuşuri şi 8 gălbenuşuri)
- 60 g zahăr
- 150 ml cafea foarte tare
Pentru capacul de ciocolată:
- 250 ml smântână
- 1 lingura zahăr
- 1 lingura unt
- 200 g ciocolată
Pentru decor:
- frişcă
- bucăţele de ciocolată
Mod De Preparare
Îţi plac prăjiturile cu ciocolată? Încearcă şi această reţetă delicioasă de prăjitură cu spumă de ciocolată!
1. Pentru blat, într-o crăticioară se amestecă zahărul, făina şi cacaua. Apoi, pe foc se pun untul, apa şi uleiul. Când ajung în punctul de fierbere, se trage vasul de pe foc şi se toarnă conţinutul peste ingredientele uscate. Se amestecă bine şi apoi se adaugă oul, iaurtul, praful de copt și esența de vanilie. Se amestecă bine şi apoi se toarnă compoziţia într-o tavă de cuptor mai mare. Se coace 10 minute, până ce o scobitoare introdusă iese uscată. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească în tavă. Apoi, cu o formă rotundă se taie 16 blaturi mici care se pun apoi în 16 forme de metal specifice. Se dau la rece.
2. Pentru spuma de ciocolată, se separă gălbenușurile dealbușuri. Separat, se pun pe foc ciocolata şi untul. După ce se topesc, se adaugă imediat gălbenuşurile, se trage vasul de pe foc şi se lasă la răcit. Separat, se bat albuşurile şi frişca, apoi se amestecă şi se toarnă peste compoziţia de unt şi ciocolată. Se repartizează în cele 16 forme şi se dau la rece până ce este gata şi cealaltă spumă.
3. Pentru spuma de cafea, la bain-marie se topesc ciocolata şi untul. Albuşurile se bat spumă simple şi, când spuma
începe să se formeze, se adaugă zahărul mixând continuu pentru a obţine o spumă tare. Se adaugă gălbenuşurile în ciocolata cu untul topite şi cafeaua. Se amestecă şi apoi se pune 1/3 din spuma de albuş. Se amestecă din nou şi se pune şi restul. Se omogenizează totul cu delicateţe şi se toarnă şi această spumă în cele 16 forme. Se dau din nou la rece, până ce se prepară capacul de ciocolată.
4. Pentru capac, se amestecă pe foc toate ingredientele şi când devine o pastă omogenă, se trage de pe foc, se lasă să se răcorească şi se toarnă un strat subţire în fiecare formă. Se lasă formele la frigider pentru cel puţin 4 ore şi pentru servit se ridică pur şi simplu forma de metal. Se decorează cu frişcă şi bucăţele de ciocolată.