De Ileana Voicu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 1 cana curmale tocate mărunt
- 1/2 cana apă fierbinte
- 2 cani făină
- 1 cana nuci pisate
- 1 plic praf de copt
- 1/4 lingurita sare
- 1 ou
- 3/4 cana sirop de zahăr ars
- 1/4 cana ulei de floarea soarelui
- 4 linguri margarină topită
- 2 lingurite zeamă de lămâie
- 1 lingurita esenţă de vanilie
- 1 lingurita esenţă de rom
Pentru însiropat şi decorat
- 2 linguri miere
- 1 lingurita zeamă de lămâie
- 1/2 cana zahăr pudră
- 1 lingurita esenţă de rom
- 1 cana apă
- 1 cana nuci măcinate
Mod De Preparare
1. Se încinge cuptorul la foc iute. Se unge cu margarină o tavă de copt cu latura de circa 20 cm. Curmalele se pun într-un bol şi se toarnă peste ele apa fierbinte, ca să se înmoaie. Se lasă la temperatura camerei.
2. Făina, nucile, praful de copt şi sarea se amestecă bine. Se face o gropiţă în amestec, în care se pun curmalele stoarse şi pasate, oul, siropul, uleiul, margarină zeama de lămâie şi esenţele. Se amestecă bine totul, până se obţine o cocă omogenă. Se toarnă în tava de copt.
3. Se bagă tava în cuptor şi se lasă la foc potrivit cam 30-35 minute. Se scoate şi se lasă la răcit.
4. Între timp, se prepară un sirop din ingredientele de mai sus. Când prăjitura s-a răcit, se însiropează uniform cu jumătate din sirop. Se presară apoi nucile şi se pune deasupra prăjiturii restul de sirop.