De Alina Serea,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 250 g brânză telemea rasă
- 200 g unt
- 100 g smântană
- 500 g făină
- 2 ouă
Pentru decor
- 1 ou bătut
- semințe de susan
- semințe de chimen
- cașcaval ras (opțional)
Mod De Preparare
Rețeta de sărățele cu brânză este una foarte îndrăgită, atât de copii, cât și de adulți. Sărățelele, cu chimen, susan sau mac, pot fi cosumate ca aperitiv sau ca gustare, simple, cu o cană de iaurt sau alături de un pahar cu bere.
În funcție de preferințe, rețeta de sărățele se poate face cu brânză telemea sau cu cașcaval. În cazul în care nu ne putem decide, putem alege să punem în compoziție brânza, iar cașcavalul ras să-l folosim pentru a-l presăra pe deasupra.
Tot ca decor pentru sărățele putem folosi chimen, mac sau susan. Aceste semințe vor da un gust deosebit, dar și un aspect plăcut.
Sărățelele făcute în casă sunt fragede în interior și ușor crocante la suprafață, fiind potrivite oricând pentru o masă în familie sau cu prietenii.
Cum se fac sărățele
- Într-un bol încăpător punem făina, untul tăiat cuburi, smântâna, ouăle și brânza rasă. Frământăm bine aluatul, până se omogenizează.
- Pentru ca aluatul de sărățele să fie mai fraged este bine să-l înfășurăm într-o folie alimentară de plastic. Apoi îl băgăm pentru o oră la frigider.
- După o oră, scoatem aluatul și îl întindem pe masa se lucru pe care am presărat puțină făină sau câțiva stropi de ulei. Aluatul îl întindem într-o formă pe cât posibil dreptunghiulară și nu foarte subțire.
- Pentru ca sărățelele să fie fragede este bine ca grosimea aluatului să fie de aproximativ un centimetru. Lățimea este bine să fie de un centimetru și jumătate, iar lungimea se poate stabili în funcție de preferințe.
- După ce se taie aluatul de sărățele în forma dorită, punem totul în tava de cuptor tapetată cu hârtie. Nu uita să lași distanță între ele de aproximativ un centimetru!
- Ungem sărățelele cu ou, apoi presărăm, în funcție de gusturi, chimen, susan, mac sau cașcaval ras. Putem să alegem decor diferit pentru mai multe dintre sărățele, astfel ne vom bucura de o vareitate de gusturi.
- Sărățelele se coc aproximativ 20 de minute la 180 de grade Celsius. Ne vom da seama că sărățelele sunt gata în momentul în care vor fi ușor rumenite la suprafață.
- Se lasă la răcit și se servesc simple sau alături de sosuri, iaurt sau bere.
Alte rețete apreciate:
- Plăcintă cu brânză dulce și stafide
- Clătite cu brânză și ceapă verde
Îți place brânza? Citește mai multe despre câte tipuri de brânză există, care sunt cele mai populare sortimente de pe piață și cum le recunoști