De Ileana Voicu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 1 varză murată, potrivit de mare, cu foi subţiri
- 1 kg carne tocată de porc
- 2-3 felii costiţă afumată
- 75 g orez
- 1 ou
- 1 ceapă
- 2-3 linguri ulei
- 150 ml suc de roşii sau 2 linguriţe pastă de roşii
- mărar
- sare
- chimen
- piper măcinat
- piper boabe
Pentru sosul de roşii
- 1 ceapă
- 100-150 g roşii decojite în suc de roşii
- 1 lingurita pastă de tomate
- 1 lingura ulei
Mod De Preparare
1. Varza murată se desface în foi şi se spală cu apă călduţă. Se lasă jumătate de oră în apă rece sau se spală în 2-3 ape. Pentru sarmale se aleg numai foi subţiri şi fără nervuri, care se taie dreptunghiuri mai mari sau mai mici, funcţie de cum dorim să fie sarmalele. Celelalte frunze de varză se curăţă de nervuri şi se toacă mărunt. Orezul se curăţă şi se spală.
2. Carnea tocată se condimentează cu puţină sare şi piper. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi orezul, călite 1-2 minute în ulei încins. Se mai adaugă oul şi 50 ml suc de roşii îndoit cu apă, apoi se amestecă până se omogenizează toată compoziţia.
3. Se umplu foile de varză cu această compoziţie şi se pun într-o oală unsă cu ulei, cu un strat de varză tocată pe fund. Se adaugă câteva boabe de piper, un vârf de linguriţă de chimen, costiţa tăiată cubuleţe, mărarul tocat şi 100 ml suc de roşii cu apă şi zeamă de varză, cât să acopere sarmalele. Se fierb la foc mic 90 de minute, apoi se pun în cuptorul încins 30-40 de minute.
4. Pentru sos, ceapa rasă se dă cu un praf de sare şi se căleşte în ulei. Se stinge cu 2-3 linguri de apă sau de sos din oala cu sarmale şi se lasă să fiarbă înăbuşit până se înmoaie ceapa. Se adaugă roşiile tăiate cubuleţe şi pasta de tomate şi se fierbe în continuare până ce sosul scade. Se trece sosul printr-o strecurătoare şi se condimentează cu sare, piper şi puţin zahăr, după preferinţe.