Șerbet de trandafiri: un dulce clasic al copilăriei

De

Ingrediente

  • 1 kg zahăr alb
  • 500 ml apă
  • 350 g petale de trandafiri proaspete
  • 30 ml zeamă de lămâie
  • 15 ml esență de vanilie

Mod De Preparare

Șerbet de tradafiri: desertul copilăriei, cu gust de vară! De câte ori nu eram serviți în vacanțele de vară petrecute la bunici cu această cremă fină?

Șerbetul este un desert dulce și parfumat, realizat din sirop de zahăr legat și frecat foarte bine, aromat cu esențe, sucuri de fructe sau infuzii de flori. Cele mai populare șerbeturi sunt cele de zmeură, căpșune, fragi, portocale, lămâi.

Există însă și șerbeturi de flori care au mare succes. Ele se prepară, de regulă, din flori al căror parfum este foarte intens, cum ar fi: trandafirul, iasomia, floarea de tei, floarea de salcâm, violeta, liliacul și nu numai.

Iată cum poți pregăti șerbet de trandafiri la tine acasă, cu rezultate demne de cofetărie:

  1. Spală și curăță petalele de trandafiri bine. Ele nu trebuie să conțină praf, iarbă sau insecte.
  2. Într-un vas se amestecă trandafirii și zeama de lămâie și se frământă bine. Se lasă un sfert de ceas deoparte.
  3. Între timp, apa se pune într-o oală, până ajunge la pnnctul de fierbere. Când începe să clocotească, se toarnă peste flori. Acestea se lasă o oră deoparte, pentru a infuza apa cu aroma și culoarea lor.
  4. Apa infuzată cu trandafiri se strecoară printr-o sită, se amestecă cu zahăr și esență de vanilie și se pune la fiert, la foc mare. Spuma se adună ori de câte ori se formează la suprafață.
  5. Siropul se lasă la clocotit până când ajunge la consistența potrivită pentru șerbet. Consistența se poate testa cu ajutorul unui fir de sirop așezat între degetul mare și arătător. Dacă firul de sirop are măcar un centimetru lungime, se poate lua oala de pe foc.
  6. Se lasă la răcit până când rămâne puțin călduț la atingere.
  7. Odată răcit, el se bate cu ajutorul unei linguri de lemn curate sau a unui mixer, până se deschide la culoare. Când devine greu de manevrat, se frământă cu mâinile, până capătă o consistență ușor elastică.
  8. Șerbetul se pune în borcane sterilizate. Se savurează alături de un ceai rece!

Foto: 123rf.com