Reţetă regală: Sos de mango şi rodii cu somon la cuptor

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • sare, piper
  • 2 linguri de zeamă proaspată de lămâie verde
  • 2 lingurite coriandru măcinat
  • 4 lingurite ulei
  • 1 lămâie verde tăiată în 8 bucăţi, pentru ornare
Somonul:
  • 4 bucati filé de somon, de grosime egală
  • sare şi piper proaspăt măcinat, după gust
  • 1 căţel de usturoi pisat
  • 1 lingurita ardei iuţi tocaţi (sau mai mult, după gust)
  • 1 legatura zeamă de la 1 lămâie verde (lime), proaspăt stoarsă
  • 2 legaturi coriandru proaspăt, măcinat
  • 1 lingura coacăze uscate
  • 1 fir de ceapă verde, tăiată mărunt
  • 25 g de seminţe proaspete de rodie
  • 1 fruct de mango, curăţat şi tăiat în cubuleţe de 1 cm
  • 2 căţei de usturoi pisaţi
  • 4 foi de salată verde

Mod De Preparare

Îndepărtaţi coaja şi sâmburele fructului de mango (este o operaţiune dificilă) şi încercaţi să tăiaţi miezul în cubuleţe cât mai aproapiate ca dimensiuni.

Amestecaţi cuburile de mango, seminţele de rodie, ceapa verde şi coacăzele într‑un castron mijlociu.

Amestecaţi bine coriandrul, zeama de lămâie verde, ardeii iuţi pisaţi, căţelul de usturoi pisat, sarea şi piperul într‑un bol mic. Adăugaţi peste compoziţia cu mango şi amestecaţi încet. Adăugaţi sare şi piper după gust. Sosul va fi ţinut o zi într‑un vas de sticlă, acoperit, în frigider. Seminţele dau o savoare dulce‑acrişoară cremei de mango şi culoarea este fantastică.

Dacă nu se găsesc seminţe de rodie, pentru culoare adăugaţi 2 linguri de ceapă roşie tăiată mărunt.

Pentru somon, încălziţi dinainte cuptorul la 260° C.

Într‑un bol mic, amestecaţi bine coriandrul, zeama de lămâie verde, căţeii de usturoi pisaţi, sarea şi piperul. Din amestecul obţinut, luaţi câte o linguriţă cu vârf şi ungeţi fiecare dintre cele 4 felii de somon. Scoateţi tava din cuptor şi aşezaţi pe ea o foaie de hârtie de gătit sau o folie de aluminiu. Aşezaţi somonul pe foaie, cu partea cu piele în jos.

Coaceţi la 260° C. În funcţie de preferinţe, lăsaţi somonul timp de 11 minute pentru a fi uşor pătruns, iar dacă doriţi să fie bine pătruns, lăsaţi‑l 13 minute. Copt la 11 minute, somonul ar trebui să fie ca un burete atunci când este apăsat cu degetul pe partea cea mai groasă, iar la 13 minute carnea trebuie să fie fermă atunci când este apăsată la fel.

Scoateţi sosul de mango din frigider şi lăsaţi‑l să ajungă la temperatura camerei. Puneţi câte o frunză mare de orice fel de salată verde pe fiecare dintre cele 4 farfurii. Adăugaţi sosul de mango peste frunza de salată, împărţit în mod egal între cele 4 farfurii.

Servire

Când somonul este copt, lăsaţi‑l să se răcească puţin, pentru că trebuie servit călduţ, şi nu fierbinte. Puneţi câte o bucată de somon pe fiecare farfurie, apoi ornaţi fiecare farfurie cu câte 2 felii de lămâie verde.

Puteţi servi sosul de mango şi cu tortilla chips.

Mai multe reţete găseşti în Cartea regala de bucate, la toate chioşcurile împreună cu Evenimentul zilei, de joi 24 martie.