De Bogdan Galca,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
Pentru aluatul de tartă:
- 500 g făină
- 250 g unt rece
- 120g ou bătut
- 5 g sare
- 2 linguri zahăr
- 60 ml de apă foarte rece
Pentru umplutură:
- 1 kg căpșuni
- 100 g zahăr
- 1 linguriță de extract de vanilie (sau zahăr vanilat)
- 1 linguriță amidon de porumb
- 100 ml apă
- sucul de la o jumătate de lămâie
Pentru decor:
- 1 ou bătut
- zahăr brun
Mod De Preparare
Căpșunile sunt extrem de benefice pentru sănătate, pentru că sunt o importantă sursă de vitamina C, luteină, zeaxantină, potasiu, fibre. De asemenea, căpșunile au un conținut redus de zahăr, sodiu și calorii.
Cum se face tarta cu căpșuni
1. Pentru a pregăti umplutura căpșunile și zahărul se pun într-o cratiță. Se fierb până încep să se înmoaie și să lase lichid.
2. Separat, într-un bol se amestecă apa cu zeama de lămâie și se dizolvă amidonul în acest amestec.
3. Conținutul bolului se toarnă peste căpșuni și se amestecă, evitând formarea cocoloașelor. Se mai fierbe câteva minute, până se îngroașă. Se lasă la răcit.
4. Pentru a prepara aluatul, se pun toate ingredientele într-un castron sau în robotul de bucătărie. Se amestecă până se formează bulgărași de aluat.
5. Aluatul pentru tarta cu căpșuni se transferă pe blatul de lucru și se frământă până devine omogen. Se formează o bilă din el, se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider pentru o jumătate de oră.
6. Se scoate aluatul de la frigider și se împarte în două. Fiecare bucată de aluat se întinde în formă rotundă cu o grosime de aproximativ 3mm. Fiecare bucată se transferă pe o foaie de copt pe care am tepatet-o cu făină pentru a preveni lipirea aluatului. Se dau la frigider câteva minute.
7. Se așază o foaie pe fundul unei forme de tartă. Cealaltă bucată de aluat se taie în fâșii pentru a fi puse deasupra tartei. Fâșiile de aluat și forma de tartă se țin la frigider.
8. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
9. Se răstoarnă umplutura de tartă cu căpșuni în formă. Se netezește. Se decorează cu fâșiile de aluat. Se unge cu ou bătut și se presară zahăr brun.