Terină aristocrată

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Gata in: min

Ingrediente

Pentru sos
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 10 foi gelatină
Pentru glazură
  • 500 ml apă
  • sare, piper
  • felii de sfeclă roşie murată
  • 50 g unt
  • 250 g telemea grasă sau brânză Feta
  • 2 morcovi fierţi sau rondele murate
  • 4 fire ceapă verde
  • 4 tije de la frunze de ţelină
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 250 g roşii
  • 1 kg praz verde sau murat
  • 2 linguri oţet de mere sau zeamă de lămâie
  • 1/2 lingurita piper măcinat
  • 1/2 lingurita sare

Mod De Preparare

1. Prazul şi tijele de ţelină se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi de lungimea recipientului (tăvii) în care se va monta terina. Apoi, prazul se pune la fiert, cam 20 minute, în apă cu sare. Se scoate, se clăteşte cu apă rece şi se pune la scurs. 500 ml din apa în care a fiert se păstrează.

2. Roşiile se curăţă de pieliţe, se taie cubuleţe şi se stropesc cu ulei de măsline. Se adaugă ceapa verde tăiată rondele fine, morcovii tăiaţi cubuleţe.

3. Gelatina se pune la înmuiat în puţină apă rece, apoi se amestecă bine cu 500 ml din apa în care a fiert prazul. Se omogenizează şi se lasă la răcorit.

4. Forma se tapetează cu folie alimentară, apoi se toarnă în ea puţină gelatină şi se întinde uniform. Se tapetează cu rondele fine de sfeclă roşie, aşa încât să se acopere uniform pereţii vasului şi se dă la frigider. Când gelatina s-a întărit, se scoate vasul şi se aşază în el brânza frecată cu unt şi condimentată cu piper după gust. Se întinde uniform şi pe pereţii vasului. Se pune apoi un strat de praz, se aşază şi tijele de ţelină, amestecul de roşii, morcov şi ceapă verde, asezonat cu ulei de măsline, sare şi piper. La final, se mai pune un strat de praz, se acoperă cu brânză, presând bine şi deasupra se mai pune un strat de rondele de sfeclă. Se acoperă totul cu gelatină şi se dă la rece.

5. Se ţine la frigider cel puţin 24 de ore. Când se serveşte, se taie felii ceva mai groase, cam de 3-4 cm. Se stropeşte cu sos preparat prin amestecarea ingredientelor pentru sos.