De Erika Chivu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 5 linguri cacao
- 150 g zahar
- 2 linguri praf de copt
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita cardamon
- nucsoara
- 1 lingura ceai de menta facut pulbere
- 1 lingurita esenta de menta
Pentru crema:
- 400 g frisca lichida
- 4 linguri frunze ceai de menta
- 300 g continut mare de cacao
Pentru decor:
- 100 g ciocolata alba
- 100 g ciocolata cu lapte
- 100 g ciocolata neagra
- 5 linguri făină
- 5 ouă
Pentru blat:
Mod De Preparare
Se apropie o zi specială şi vrei o idee nemaipomenită? Îţi propunem un tort de ciocolată cu cremă de mentă – o combinaţie senzaţională!
1. Pentru blat, se separa ouale si apoi se bat albusurile cu 3/4 din zahar pâna se obţine o bezea ferma.
2. Separat, se bat galbenusurile cu restul de zahar si esenţa de menta pâna se albesc. Într-un castron, se amesteca bine faina împreuna cu praful de copt, cacaua, scorţisoara, cardamonul, ceaiul pulbere si nucsoara.
3. Încet se începe adaugarea alternativa în galbenusuri a câte o linguriţa din albusurile spuma si câte o linguriţa din amestecul de faina. Se continua pâna se termina ambele compoziţii si totul este bine omogenizat. Se toarna compoziţia într-o tava dreptunghiulara tapetata cu hârtie de copt si se da tava la cuptor, la foc iute, pentru 8 minute. Se verifica bine cu o scobitoare daca foaia de blat este bine patrunsa si abia apoi se ia din cuptor.
4. Dupa ce se scoate tava, se pune desupra tavii un prosop umed, apoi, dupa ce se tempereaza puţin tava, se rastoarna. Se ruleaza usor foaia cu tot cu prosop si se lasa sa se raceasca 15 minute. Se desface prosopul, se taie blatul pe lung, în trei bucaţi. Se întinde crema ganache pe fiecare bucata rezultata si se ruleaza pe fiecare de jur împrejur. Se înveleste tortul rezultat în folie de plastic si se da la rece.
5. Pentru crema, se pune frisca într-o cratiţa împreuna cu frunzele de ceai. Se acopera si se lasa sa stea 90 de minute.
Dupa acest timp, se strecoara. Se pune pe foc împreuna cu ciocolata si se lasa pâna se topeste ciocolata, amestecând usor, pâna la omogenizare, dar având grija sa nu dea în fiert.
6. Dupa ce s-a topit, se lasa sa se tempereze puţin si apoi se pune compoziţia la rece pentru 2 ore. Dupa acest timp, se pune crema rezultata în vasul de la mixer si se mixeaza pâna devine o spuma densa.
7. Separat, pentru decor, se pune fiecare fel de ciocolata pe baie de abur pâna se topeste si este fluida. Cu o linguriţa pe o hârtie cerata se pune puţina ciocolata, cât o gramajoara mica, si apoi, din centru catre margine, se trage câte o linie usoara, alungind-o puţin. Se lasa fulgii de ciocolata sa stea pâna se usuca.
8. Tortul se îmbraca cu crema pe deasupra si pe lateral si apoi se decoreaza cu fulgii de ciocolata pregatiţi.