De Erika Chivu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
Pentru blat:
- 4 ouă
- 120 ml lapte
- 2 lingurite esena de vanilie
- 200 g faina
- 300 g zahar tos
- 2 lingurite praf de copt
- 1 praf sare
- 200 g unt
Pentru crema:
- 1,5 kg mere
- 75 ml suc de mere
- 200 g zahar brun
- 1 lingurita scorţişoară
- 3 batoane scorţişoară
- 0,5 lingurita nucşoara
- 5 cuişoare
- 3 steluţe anason
- 1 praf sare
- 2 linguri coniac
- 1 plic gelatina
Pentru bezea:
- 3 albusuri
- 200 g zahar pudra
- 1 praf sare
Mod De Preparare
Ai o aniversare în familie în lunile de toamnă? Primeşte-ţi invitaţii cu acest tort de toamnă delicios, preparat după o reţetă simplă!
1. Pentru blat, se bat ouale cu laptele şi esenţa de vanilie şi se lasa deoparte. Separat, se amesteca faina, sarea, zaharul, praful de copt. Apoi, în aceste amestec uscat se adauga untul la temperatura camerei şi se amesteca pâna se obţine un aluat nisipos.
2. Se adauga 2/3 din amestecul de oua, se amesteca şi apoi se adauga restul şi se amesteca pâna ce se obţine un aluat fluid care se împarte în trei. Apoi, fiecare parte se toarna în tava rotunda unsa cu unt şi presarata cu faina şi se coace 10-15 minute. Dupa copt, fiecare parte se taie în doua şi vor rezulta 6 foi de blat.
3. Pentru crema, merele rase se pun la fiert cu sucul de mere şi toate aromele enumerate la ingrediente plus zaharul şi conaicul. Se lasa la fiert circa 10 minute, apoi se îndeparteaza condimentele mari şi se lasa sa se racoreasca. Între timp, se prepara gelatina conform indicaţiilor de pe plic şi se amesteca usor în mere.
4. Pentru bezea se mixeaza albuşurile cu sarea pâna începe sa se formeze spuma. Apoi se adauga zaharul şi se continua baterea pâna ce se obţine o spuma tare.
5. Tortul se monteaza în tava rotunda în care s-au copt foile şi se aşaza alternativ o foaie şi crema de mere pâna la epuizarea ingredientelor. Se îmbraca tortul cu spuma de albuş şi, apoi, se finiseaza cu ajutorul unui pistol cu gaz. Se lasa la rece pentru 3 ore înainte de servire.