De Bianca Prangate,
Ingrediente
- 50 g ciuperci deshidratate
- 3 căței usturoi
- 1 morcov mare
- 40 ml sos soia
- 25 ml apă
- 15 g amidon
- 20 ml ulei
- piper după gust
Mod De Preparare
Urechile de lemn sunt un ingredient de nelipsit în bucătăria asiatică. Ele pot fi transformate într-o garnitură extrem de savuroasă de către oricine.
Urechile de lemn sunt un tip de ciuperci denumite științific Auricularia auricula-judae, iar în popor urechi de lemn sau urechile lui Iuda. Cea din urmă denumire ar veni din povestea care spune că Iuda, apostolul care l-a trădat pe Iisus Hristos, s-a spânzurat de un soc, copac pe care cresc urechile de lemn.
Aceste ciuperci cresc atât pe lemnul viu, cât și pe cel putrezit. Au o culoare închisă, care variază de la maroniu la negru, iar textura lor este ușor elastică, fiind foarte diferită de ceea ce suntem obișnuiți în bucătăria românească.
Urechile de lemn sunt o garnitură gustoasă și fac casă bună cu multe preparate din bucătăria chinezească, de la puiul Shanghai la tăițeii cu susan.
- Ciupercile se hidratează timp de șase ore în apă rece.
- Ciupercile hidratate se scurg de apă și se taie în bucăți.
- Se taie morcovul în felii subțire.
- Se curăță usturoiul și se taie în bucățele mici.
- Se încinge uleiul și se adaugă morcovii și usturoiul.
- Se lasă cam 2-3 minute, apoi se adaugă ciupercile.
- După aproximativ 5 minute, se adaugă sosul de soia și piperul.
- Se mai lasă câteva minute, până ciupercile încep să se înmoaie, iar între timp se pregătește o soluție din amidon și apă.
- Soluția de amidon cu apă se adaugă peste ciuperci și se amestecă bine aproximativ un minut sau până sosul începe să se îngroașe.
- Urechile de lemn sunt gata și pot fi servite ca atare sau ca garnitură lângă alte preparate.
Foto: 123rf.com